PM: DM

Nu har PM:et till årets DM kommit. Jag kom med! Vilket är jättespännande! 6:30 ska jag befinna mig på Tierps BK för att checka in och 7:00 blir det lottning. Strax därefter börjar tävlingen. Smått jobbigt att det är så tidigt men med tanke på värmen de är mitt på dagen så är det perfekt för min hund som inte tål värme, på morgonen är det trots allt inte lika varmt vilket passar henne.

Har kollat på startlistorna för att se vilka jag känner och vilka som tävlar för klubbarna jag brukar hänga på. Dessa hejjar jag på:

  • Spår ELIT (a)
    Monica K.Son Hallard med Barvatorp's Jazza (Väsby BK)
    Lena Pettersson med Borderness Kryddan (Gävle BK, Kippans kullsyster, reserv men hoppas hon får komma med)

  • Spår ELIT (b)
    Li Carlsson med Justlike Black Will (Knivsta BK, tränat med)

  • Sök ELIT
    Anna Wistedt med Rapport's Lego (Väsby BK, tränat med)
    Sandra Jansson med Justlike Prins Nikolai (Knivsta BK, tidigare instruktör till oss)

  • Rapport ELIT
    Britt-Marie Andersson med Sbch Hinnared´s Bonnie (Märsta-Sigtuna BK, instruktör till Anna)

  • Skydd ELIT
    Två deltagande, känner ingen av dem

  • Lydnad ELIT
    Elsa Buckard med Borderness Keep Going (Knivsta BK, mig själv haha)
    Malin Karlsson med LP I II III Gränsvallarens Sam (Bro-Håbo BK, lärt känna efter x antal tävlingar)
    Marie Blomfeldt med Ullbitens Alice (TBK, lärt känna efter x antal tävlingar)

Väldigt roligt att känna igen så många ekipage på startlistan och ser fram emot den här helgen. Tror den kommer bli olidligt spännande och jag förstår inte hur jag ska hinna se alla jag hejjar på!

Lördag:
7:00 - Lydnad ELIT
11:00 - Se platsliggning, hopp och stege i grenarna rapport, sök och spår. Eventuellt lydnaden i skyddet också

Söndag:
tider kommer efter lördagen men önskar att se resten av lydnaden + prisutdelningen, vet ej ifall det blir så

Hur ser mina chanser ut?

Tycker de ser relativt bra ut. Borde få fina poäng ifall allt går som det ska. Satsar självklart på att vinna men vet att konkurrensen är hård, men kanske ger vår hårda träning till tävlingen resultat? Allt kan hända så det återstår att se - spännande värre!

Mina ben värker

Idag gick jag upp 5:00 och cyklade 5 km till jobbet 6:30. På plats var jag 7:00 för att ta en fika innan dagens arbetspass som var mellan 7:30-16:30. Under den tiden så hann jag gå en promenad på 5 km. Cyklade sedan hem efter dagen och kom hem relativt matt i benen. Undra varför? Haha.

Men inte klickade jag på off-knappen för det. Nej, 18:30 så hämtade Anna mig i Märsta så åkte vi till Märsta-Sigtuna BK. Hon skulle på lydnadskurs som var mellan 19:00-21:00. Med dem passade jag på med en platsliggning, inga problem alls. Sol däremot av någon anledning satt sig upp. Nåväl, en gång är ingen gång men två gånger är en vana. Så vi hoppas att detta mönster inte upprepas.

Jag körde väldigt korta pass med Kippan innan jag band upp henne igen. Detta gjorde henne väldigt tänd inför att få träna igen vilket passade eftersom jag idag enbart arbetade på farten. I apporteringen arbetade jag på snabb fart in vilket jag gjorde genom att springa mot motsatta håll när hon sprang mot apporten, detta fick henne att få rivstart vid apportbocken. I fjärren ville jag bara ha snabba uppsättanden från ligg och belönade efter första kommandot. Vill ha henne redo och koncentrerad. Hon har aldrig problem med att springa till rutan eller från rutan till mig. Men jag vill få en bra ingång till min sida utan att behöva reglera hennes fart. Detta gjorde jag genom att kasta boll framåt just när jag kallar in henne på kommandot "Kippan". Nästa gång ropade jag "Kippan, fot". Det gjorde att hon fick rivstart på "Kippan" men satsar till mig på "fot" istället för att springa efter en boll hon tror jag kastat (som som det blev i Knivsta. haha). Övade även på farten till konan. Kastade boll tusen gånger innan jag bara sa konan. Fort gick det, men konan missade hon. Stod jag tyst så travade hon fram till konan som hon redan sprungit förbi och då fick hon bollen. Får öva mer här. Hade avståndet till konan varit längre hade det varit lättare, nu blir det så lätt att springa förbi om hon satsar och inte hinner hon byta från tanken "jaga boll" till "spring till konan". Så det här är knepigt men det löser sig.

För Anna och Sol gick det jättebra. De har fått så fina stopp i inkallningen och fjärren ser jättebra ut! Är så stolt över dem!

Rally lydnad

Idag åkte jag med Jossan och hennes vänner till en privat hundklubb i Väsby vid Brunnby Vik. Där ställde Jossan upp en bana så som den skulle kunna se ut på tävling. Och det gick förvånadsvis bra! Behöver dock öva mer på fronta och backa. Sedan har jag börjat träna fritt följ men på min högra sida, det vrider sig i skallen på både Kippan och mig. Vänstra sidan heter "fot", högra sidan får heta "sidan".

Vi testade även agility och körde slalom som jag inte övat sen förra sommaren och det mindes hon allt. Lite kul! Hon börjar även få upp farten.


Sally kollar nyfiket på rally-ekipagen, själv föredrar hon sök


Kippan vaktar väskan och väntar på sin tur att träna


Jossan och Amber tränar rally-lydnad


Tero med BC valpen Justin tränar linförighet till rally-lydnad


Jenny med Hugo tränar rally-lydnad


Årets första simtur

Igår så simmade Kippan för första gången i år. Hon tyckte det var störtkul men kallt när hon kom upp på land. Det var inte bara hon som badade utan tre andra hundar till! Rottweiler tiken Amber, blandras hanen Hugo och border collie hanvalpen Justin. Kippan tyckte de var något i vägen och störande i början men efter ett tag så lugnade hon sig och blev mer poliskonstapel än bödel. Här är lite bilder, klicka på dem så blir de större.





 

Album från dagen:
Justin
Kippan
Amber
Hugo


U-SM 2010

Hittat bilder från U-SM 2010 ifrån SHU.se. Vet inte vem fotografen är men väldigt kul att se.









Löp? Dräktig?

Gårdagens tjohej med att en hane blev så upphetsad av Kippan har gjort det mer förvirrande för mig idag när jag märkte vilka hårda klumpar som var på Kippans mage. Klämde lite och tror ni inte det blev som att mjölka en ko?! Först tror man att hon kanske har "osynligt förlöp" och idag är hon skendräktig. Vad är det här?! Nu blir jag istället orolig för att jag har missat någon parning, men det har jag inte. Och hon löpte för 4-5 månader sen så nej, detta går inte ihop... Behövde bara skriva av mig lite - det här är ju något nytt för oss.

Vilken dag...

Igår kom vi hem (till min pojkvän, bor för tillfället där just nu) sådär runt 9:30-10:00 efter påskmiddag hos min kära familj som lagat så mycket mat så jag kom i matkoma. Inte kunde jag sluta äta heller eftersom det var så himla god mat som ma enbart får smaka på under speciella tillfällen. Så jag är säker på att jag rullade hem igår! Väl hemma började jag packa inför morgondagen eftersom jag, Krister (pojkvännen) och Kippan skulle bo hos Kristers pappa fredag-måndag. De skulle arbeta på staketet medan jag skulle... träna Kippan i skogen eller något.

8:00 gick vi upp. Jag tvättade håret, gjorde mig i ordning för att sedan äta frukost. 10:00 hämtades vi upp av Kristers far. Det var jättetrevligt att träffa honom men jag var något nervös inför att träffa deras hundar efter det han berättade om dem. De har en rottweiler hane som fungerar med alla hundar och är jättesnäll. Men så har de även en jack russel tik som han påstod gick till attack mot andra hundar. Vilket gjorde mig nervös eftersom Kippan helst inte vill se andra hundar. De får finnas men de behöver inte vara på henne.

Mötet blev dock till en förvåning. Jack russeln hade inga problem med Kippan eftersom det inte var så kul att skälla på en hund som inte reagerar, så efter ett tag gav hon upp och tog hand om sitt medan Kippan gick sin väg. Däremot blev det tok med rottweilern. Han var jättesnäll, men besteg Kippan hela tiden. När hon visade tänderna så lade han sig ned och buffade på hennes bak. När hon högg i luften varnande mot honom vände han sida mot henne och plöjde iväg henne. Så hon tyckte det var jättejobbigt. Vi trodde de skulle gå över efter ett tag men de gjorde det inte (en timme gav vi dem sen blev jag rädd att Kippan skulle få nog, säga ifrån och så kanske de skulle ryka ihop) så jag satt henne ned och så att jag mig så jag blockerade hans väg att bestiga henne. Då la hans sig bredvid och skällde säkert i en timme typ sur över att jag "tog hans tjej".

Då beslutade sig Kristers far och hans fru att det var bäst att vi åkte hem. Vilket jag också tror om hanen skulle hålla på sådär hela tiden. De testade att stänga in honom men då var han jättestressad och röjde runt inne. Väl hemma var Kippan lite ledsen, typ förskräckt över det som hänt så vi träffade en vän till Kippan som hon älskar. En annan rottweiler hane, Totte. De fick leka i en hundgård och efter det var Kippan sig själv igen, glad och lycklig.

Såhär ser hon ut nu när jag bloggar, nöjd:

 

Förstår inte varför han försökte bestiga henne hela tiden och blev så uppstressad. Kippan löper inte och löpte i december/januari. Dominans? Men varför bli så uppstressad? Blev han kär? Vet inte...


Ebba tar sig en titt

10:00 träffade Anna och jag Ebba Swedenborg på Väsby BK. Alltid lika nyttigt och trevligt att träffa Ebba. Hon ser alltid saker som jag missat och har nya idéer som jag inte tänkt på vilket är väldigt nyttigt och bra att höra på. Anna fick tips på att gå fortare, vips så hade hon en jättefin kontakt! Genom att variera med olika övningar i inkallande med ställande så fick hon ett bra ställande, strålande! Genom att variera olika övingar så lade hon sig inte ned i fjärren innan hon fått kommando utan väntade på nästa konstiga sak som Anna skulle hitta på. Själv fick jag reda på lite övningar jag skulle kunna använda mig utav för att öka hennes fart på ingångar. I t ex apportering där hon alltid är snabb ut men segare in, så det ska jag arbeta på. Resten tyckte hon såg riktigt bra ut! Vilket känns väldigt glädjande för mig fast jag vet att det alltid finns smådetaljer att fila på. Hon tycker även att fria följet har blivit bättre eftersom Kippan blivit som stabilare och går väldigt harmoniskt vid min sida utan att stressa vilket hon kunde göra förr. Så det är jättekul att höra!

Underbara Knivsta BK har även skrivit om mig och Kippan att vi fått lydnadschampion vilket känns väldigt sött av dem. De har även tagit bilder som jag lånar av dem härifrån:




Har även passat på att skicka in resultat till Knivsta BK och Knivsta HU i ett försök att bli Knivstas lydnadshund på båda utmärkelserna. Så får vi se hur de går. Förhoppningsvis lyckas vi få bättre poäng så vi har större chans att vinna. Nu väntar jag även på att Sveriges hundungdom öppnar sin tävling där jag kan anmäla mig i ett försök att bli årets lydnadsungdom. De vore fint tycker jag. Haha.

Lydnadsträning

Idag tränade Anna och jag lydnad på Märsta-Sigtuna BK. Först hade vi dold platsliggning i 3 minuter vilket gick jättebra. Sedan fick Anna & Sol köra igenom lydnadklass II programmet med en liten träningstävling. Detta måste förbättras för högsta betyg:

  • Fritt följ: Tappade mot slutet.
    Elsa tipsar - Ögonkontakt. Håller hon ögonkontakt med dig hela tiden så blir det enklare för dig att se när hon är med på banan och hon ser mycket gladare ut än när hon bara ser rakt fram med svansen hängandes. Öva genom att prata med henne glatt och vanliga kontaktövningar.
  • Platsläggande: Något segt läggande.
    Elsa tipsar - Strunta i positionen och tagga enbart igång henne så du får snabba lägganden. När du har det kan du sätta ihop alla delarna i momentet.
  • Inkallning: Dåligt stopp.
    Elsa tipsar - Använd bollen mera! Låt henne gå fri, när hon kollar åt någon annat håll än på dig så ropar du "stanna" och kastar bollen bakom dig bara för att få henne att tvärvända. Använd metoden på klubben, under vanliga promenader... bara så hon förstår att ordet betyder tvärvänd istället för att uppmärksamma din kastande hand.
  • Rutan: Felfri.
    Elsa berömmer - Strålande att du övat på att shejpa, nu behöver du inte ens värma upp med bollen i rutan!
  • Apportering: Felfri.
    Elsa berömmer - Bra att du inte skickar henne direkt efter att du kastat apportbocken, hon är redo att sticka redan när du drar efter andan!
  • Fjärr: Felfri.
    Elsa berömmer - Bra att du räknar till 10 innan du kommenderar eftersom hon så snabbt gör allt själv utan kommandon!
  • Hinder: Felfri.
    Elsa berömmer - Vad ska jag säga? Strålande!
Sol är så duktig och kan absolut få uppflyttning! Den 7/5 ska de tävla på Märsta-Sigtuna BK i lydnadklass II, visst är de spännande? Själv funderar jag på att börja träna Sol på sidan av Annas träning så kan jag starta henne lite för skojs skulle i ungdomstävlingar. KM, U-SM och kanske U-DM? Vore rätt roligt. Då måste jag nog flytta hem så jag har möjlighet att bara gå ut och träna istället för att behöva springa mellan de olika hemmen. Men vi får se vad jag gör. Har ju Kippan också och hon är ju ändå viktigast!

Hur gick Kippans träning då? Jo det gick jättebra! Rätt vittingspinne. Stannar bra i inkallningen. Spring bra till rutan. Övade bara lite extra på slutet där vi failade på senaste tävlingen så hon kommer direkt in vid min sida. Gick bra. Fria följet går jättebra. Dumrutan gick bra efter att jag taggat igång henne att lägga sig snabbt. Förr hade jag problem med sitt, nu får vi kämpa med ligg. Haha aldrig blir det perfekt den dumma dumrutan! Apporteringen känns säker, övar mest på att få upp farten med hjälp av hindret. Nästa tävling för oss blir 14-15/5, DM på Tierps BK.

Cykling

Morgonen grydde och vi åt frukost. Sedan tog jag ID bild för att sedan gå till Nordea där jag lämnade in papper och ansökte om ett nytt ID kort. Fick även veta att jag gratis skulle få uppdatera mitt elektronkort till vanligt visa. Oj vad vuxen man känner sig!

När jag kom hem vilade jag 30 min innan jag tog ut cykeln och Kippan.



Kartan visar då en bild från Tingvallavägen till den röda pricken med en 1a på. Eftersom Kippan blir så taggad när jag tar fram cykeln så kopplade jag henne så fick hon trava vid min sida tills vi passerat den stora vägen som går till en rondell genom att gå under en bro. Sedan cyklade vi vidare lite åt vänster till ett övergångsställe över en annan väg som är väl trafikerad. När vi passerat den vägen kopplade jag av Kippan och selade på henne. Så drog hon mig tills vi passerade bron över Märstaån. Därifrån fick jag cykla själv och Kippan fick springa lös. Usch de var tufft! Mest uppförsbackar på min sträcka! 30 min tog det för mig att cykla dit. Väl framme ställde jag cykeln för att sedan säcka ihop i diket. Benen kändes som stockar och jag kände verkligen hur hjärtat pumpade, damn vilken dålig kondis jag har! 2 min senare hade jag fått normal andning och Kippan fick tokryck i skogen. 5 min efter att vi stannat så selade jag på Kippan igen och drogs tillbaka till platsen där jag först selat på henne. 5 min räckte, då hade både Kippan och jag våra batterier laddade inför hemfärden och Kippan sprang och drog mig som om mitt liv stod på spel. Hon är bara för söt!

När vi var tillbaka på Tingvalla igen så gick vi en kort promenad bara för att få tillbaka andan innan vi gick upp till lägenheten igen. Eller ja, Kippan sprang upp medan jag gick lugnt bärandes på cykeln. Fan cykeln måste banta ifall jag ska springa upp för trappan!

Inne i lägenheten fick Kippan all uppmärksamhet. Stretchade henne, smörjde in hennes trampdynor med Mini Derm (hela vägen var asfalterad vilket gör hennes trampdynor torra, den här salvan gör dem normala igen) och avslutade med massage. Nu ligger hon nöjt i soffan och sover. Senare ikväll ska jag även gå ut och träna vittring, det momentet får vi verkligen inte sänka standarden på, tar på tok för lång tid att börja om på!

Rally lydnad

Nu när jag lyckats med årets mål att få titeln SLCH undrar jag vad nästa mål ska vara. Det gick ju helt plötsligt så snabbt. Tävlade två gånger i år där det helt plötsligt fungerade. Självklart måste vi slipa på betygen och göra oss redo inför alla mästerskapen. Men är det vårt mål tills Kippan går i pension? Vad tråkigt det låter. Räknar med att Kippan ska kunna tävla tills hon i alla fall är 8-10 år gammal. Ska vi bara slipa på detaljer i 4-6 år? De är längre tid än det tagit för att ta oss hit där vi står idag!

Jag skulle verkligen vilja ta vallhundsprovet vilket jag kanske kan sätta upp som mål efter att jag har körkort, bil och arbete. För varken bensin eller vallhundkurser är billiga. Men det vore verkligen roligt att sätta upp som mål så det funderar jag starkt på.

9:00 idag så träffade jag Jossan som jag bokat in att träna med i hennes packade schema. Hon hjälpte mig med vittringen som gick helt otroligt bra! Kippan satt gasen i botten, tog pinne och in vid sidan 100% säker. Så som hon brukar göra när hon fuskar, men den här gången luktade hon över pinnarna och tog rätt! Tänk ifall momentet får se ut sådär i framtiden, skulle det hända på en tävling skulle jag vara en stolt ägare. Men det var inte bara det Jossan hjälpte mig med, hon hjälpte mig framför allt att förstå mig på Rally Lydnad.

Rally lydnad är ju en sådan där konstig gren, enligt mig då, eftersom det är som ett långt fritt följ med moment i. Skillnaden är att det inte är lika strikt. T ex:

  • Fritt följ: Position är inte viktigt, hunden ska gå med föraren med glädje och föraren ska utstråla glädje så man ska gärna prata och berömma hunden, vilket blir väldigt enkelt för min del efter Kippan är van vid tävlinglydnaden där föraren är tyst och stirrar rakt fram helt stum. Haha. I svängarna får man runda lite men man får göra tävlingslydnadssvängar med vilket gör det bra för vår del. Annars skulle väll Kippan bli förvirrad. Haha. Man ska även kunna göra helt om vändningar 180 och 360 grader åt höger och vänster. Vänster lät svårt men så fick jag veta att man då ska gå dem i en cirkel och inte på stället som i tävlingslydnaden vilket genast gjorde det enklare.
  • Fronta: Detta är vi inte vana vid alls! Från position ska hon sätta sig framför mig rakt, längst en halvmeter ifrån mig. Knepigt värre!
  • Ingångar: Från front ska hon kunna gå in i position genom att gå till höger och vänster. Vänstra sidan är som på tävling, in i position liksom. Men höger är knepigare eftersom hon då ska gå runt mig, det har vi aldrig tränat förr. Men det skulle jag kunna lära in ganska fort för jag har ett kommando som betyder att hon ska gå runt mig varv på varv och eftersom man får använda hur många hantecken och röstkommandon som helst så går det lätt att hjälpa henne att komma rätt.
  • Tre steg fram & bak: Framåt är som på tävlingslydnad i position vilket blir lätt. Men när jag ska backa får hon inte vara i position utan framför mig. Vilket genast blir knepigt efter hon gärna vill in i position. Så här ska jag backa ett steg när hon är framför mig och hon ska genast gå med mig för att sedan sätta sig ned när jag stannar. Varför göra det så komplicerat säg? Haha.
Så det här är en gren jag funderar på att öva på och eventuellt tävla i ifall jag hittar tävlingar i närheten. Det är ju ändå inte så lätt att hitta rally lydnad tävlingar eftersom grenen inte är så stor längre. Sen är den inte officiell än utan blir det om några månader eller så. Men när den är officiell kan jag läsa på reglerna och starta tävla, känns inte så värt att tävla när grenen inte är officiell än. Men visst låter de lite kul? Dock lite enkelt. Men de skulle i slutändan kunna ge mig en titel, SRCH. De vore väll lite snyggt med titeln jag har nu? Och ifall jag inte har fel så skulle Kippan då bli Borderness första rallychampion. Haha. Eller vågar någon annan bordernessare utmana oss i rally lydnad?

SLCH

Idag tävlade Kippan och jag lydnadklass ELIT på Knivsta BK. Domare Marita Berg. 4 deltagande och jag hoppades på att få startnummer ett eller två, men fick självklart motsatsen och startade sist. Men det gick bra ändå!

  • Sittande i grupp: 10
    Kommentar:
  • Platsliggning: 9,5
    Kommentar: Nos
  • Fritt Följ: 9
    Kommentar: snett sätt i sidförflyttning, sätter om (hon kände att hon satt sig fel och rättade till sig)
  • Dumrutan: 7
    Kommentar: Extra kom. ligg x2 (helt okoncentrerad, mer intresse på koner och 2an som körde bredvid)
  • Inkallning: 10
    Kommentar:
  • Rutan: 8,5
    Kommentar: Avslut (hon sprang förbi mig som om jag kastat boll... glömde bort mig haha)
  • Apportering: 9
    Kommentar: tempo till kon + in (alltid roligast att springa till apporten än de andra sträckorna haha)
  • Hindret: 9
    Kommentar: Ngt snett sättande (kom snett in och rättade till sig i efterhand när hon märkte det)
  • Vittring: 8,5
    Kommentar: Tveksamt gripande, ngt tempo ut (tränar inte tempo och hon blev osäker, lyfte rätt pinne, släppte, nosade på de andra innan hon tog rätt pinne och kom in igen. Men det är bra att vara nogrann)
  • Fjärren: 8,5
    Kommentar: Håller positionen bra, ett extra kommando (tävlingsledaren glömde säga "tack det räcker" så jag höll på att gå över till nästa bana, tror det strulet förvirrade Kippan lite så det blev ett extra kommando på första ställningen - för sen gick det strålande)

    SUMMA: 284,5 p - förstapris och andra placering
Det var det sista förstapriset vi kämpat för - nu är vi Svensk Lydnadschampion! Tänka sig vad snyggt:

SLCH Borderness Keep Going

Lydnadsträning

Idag så åkte Anna och jag till Knivsta BK för att träna lite lydnad på klubben vi ska tävla på nu på söndag.

TRÄNINGSPASSET
  • Platsliggning 3 min dold

    Kippan: God koncentration. Lade sig inte när Anna kommenderade Sol men lade sig snabbt när jag kommenderade. Låg kvar, vet ej om hon nosade eftersom det inte fanns möjlighet att se. Gav henne en godis när hon låg för att sedan återuppta ögonkontakten. Hon satt sig snabbt på mitt kommando, Sol satt sig först.

    Sol: Brukar bara ligga 2 min men låg lugnt och bra även på den här tiden.

  • Sittande i grupp 2 min, dold/icke dold

    Kippan: Hon var redo att lägga sig på mitt kommando så jag fick säga sitt några gånger tills hon kändes stabil. Sedan lämnade jag henne. Hon satt lugnt och fint trots störningen med Sol och Anna som var precis bredvid i samma avstånd som på tävling.

    Sol: Aldrig kört sittande i grupp så istället övade hon på att bara sitta synlig. Men Sol har en period nu när hon lägger sig från sitt så Anna fick flera gånger gå tillbaka och sätta upp henne.

  • Apportering

    Kippan: Övade bara på fart och dirigering med en apport. Eftersom hon älskar att hoppa så belönar jag med att hon får ta apporten, hoppa och ta boll som jag kastar. Det får upp farten. När hon sedan kommer till mig med bollen lämnar jag apporten, ställer Kippan så hon har apporten bakom sig som på tävling på höger/vänster sida. Ser åt det hållet, kommenderar, Kippan håller ut, tar apport och så får hon hoppa och ta boll. Fungerade utmärkt!

    Sol: Körde vanlig rak men på tävlingsvis. Visade tendenser för tjuvstart men tänkte till och satt kvar. Duktig hund. Bra fart ut och in, inget tugg. Fina ingångar.

  • Rutan

    Kippan: Körde tävlingsvis. Från konen visste hon inte vart hon skulle eftersom hon först sprang långsamt åt fel riktning men så såg man att hon fick syn på rutan och satsade dit. Så det kändes ändå bra. Körde om till konan och kastade boll bara för att få upp farten och samma versa med till rutan. Eftersom hon fått kritik från förra tävling att hon nosade i backen i rutan så skickade jag dit henne och gick innan jag kallade in henne. Inget nosproblem idag och hon sprang på bra in till mig.

    Sol: Lade först in en boll. Sedan förstod hon var allt gick ut på och kunde skickas in i rutan utan boll från alla riktningar. För att få upp suget mot rutan så började Anna shejpa genom att på långt avstånd gå mot rutan utan att säga något. När hon går in i rutan målmedvetet så belönar Anna med rösten och springer dit. Detta förstod hon direkt och mot slutet sprang hon mot rutan och hoppade in i det för att sedan se glatt mot Anna. Härlig attityd!

  • Inkallning

    Kippan: Körde först en rak som gick i 110 km/h. Strålande. Andra gången kommenderade jag stå och ligg. Hon gjorde det jag sade men stannade inte lika bra som hon kan. Så jag kämpade med att stanna först på kort avstånd, sedan utvecklade jag snabbt till att kalla in henne medan jag sprang och kommenderade henne stanna när hon närmade sig mig så kastade jag bak boll. Sedan kopplade jag in det i inkallningen igen och då såg det perfekt ut igen.

    Sol: Kämpade på med att inte lägga sig ned från sitt. Hon verkar ha blivit osäker på om Anna glömt att säga ligg, kan det vara på grund av att Anna bara använder ligg i vallning och i vardagen? Hon ska testa med att använda sitt mer i vardagen och se om det ger resultat. Ska även be någon att kolla så när Anna går ska personen säga: "bra, sitt". Så att hon stärks och påminns om att hon ska sitta. Inget positivt att misslyckas för många gånger. Inkallningen i sig är fin, hon springer det värsta hon kan. Först trodde hon att bollen skulle komma så hon sprang förbi Anna, andra gången blev det perfekt. Stoppen är fortfarande under utveckling. Hon kan med hjälp, nu behöver hon öva bort hjälperna till ett helt stopp på kommando.

  • Dumruta

    Kippan: Kändes säker på övergångarna och stabil i dem trots att jag passerade henne. Vill ju inte att hon automatiskt går med mig utan vill att hon ska gå på mitt kommando, annars har hon tendens att komma ur position. Fick dock harkla mig lite eftersom hon började nosa. Så efter momentet lade jag ned henne och bara gick runt i dumrutan så jag skulle få chansen att harkla mig när hon nosade. Det gav faktiskt effekt för när jag sedan lämnade henne i sittande position och gick iväg dolt så nosade hon inte (tanken var att Anna då skulle harkla sig). Så jag bör nog bli strängre på detta och harkla mig mer så jag får bort beteendet.

    Sol: Hon övade på ställande under gång vilket såg fint ut.

  • Vittring

    Kippan: Körde först på vanligt avstånd med 9 pinnar ute. Anna lade dem rätt nära varandra så jag blev lite orolig, men det gjorde Kippan bara mer noggrann. Andra gången gick vi längre bort från pinnarna vilket fick henne att galoppera. Rätt båda gångerna så jag är nöjd.

    Sol: hon tränar inte vittring än utöver pinnarna i spåret :) Däremot körde hon också fritt följ. Betyg 9 får hon. Behöver hålla koncentrationen och se uppåt. Hon blir lite seg i starter och stopp när hon inte håller kontakten och då pendlar hon lite i positionen.
Så nu känner jag mig taggad inför tävling! Anna med!

Vall lektion

Åkte med Anna till Sven Sognevik idag för att lära mig lite mer hur jag ska kunna utveckla vallningen med Kippan. Och Anna självklart för att utveckla Sol. Sol uppförde sig exemplariskt som vanligt, enligt mig, medan Kippan var taggad som tusen. Hon klarade inte ens av att se Sol närma sig fåren innan hon gallskrek. Så jag fick hålla för ögonen på henne så hon inte skrek så mycket. Kunde ha gått undan men jag ville helst se Anna och Sol valla också och höra hans kommentarer. Man lär sig ju mycket på att bara titta också. Kunde inte binda upp henne heller för då vet jag att hon biter av kopplet och springer efter fåren. Skithund... Haha.

Jag började valla i fållan där hon skulle gå lugnt. Eftersom hon var så taggad hade jag henne kopplad och snurrade det runt magen så när hon inte lyssnade kunde jag rycka till lite. Då lyssnade hon bättre. Sedan kopplade jag av henne och kommenderade henne att gå längst kanterna på fållan i lugn takt. Det gick bra. Härifrån ska vi utveckla så jag sedan kan stå på en punkt och få henne att gå runt fåren i lugn takt tills jag säger att hon ska byta håll och vara lika lugn åt det hållet.

Vår andra övning var att få henne att gå ut ordentligt i cirkelövning. Sven pressade henne väldigt hårt men hon gick sen i väldigt fina bågar runt fåren. Jag ska nu lära mig att dominera ut henne lika fint. Usch de är bara för svårt! Men då har jag något att träna på. Tredje uppgiften vi ska öva på är att lära henne ordet "fram". Hon parerar gärna efter fåren och fram betyder ju att hon enbart ska gå rakt fram.

KIPPANS LÄXA
  1. Gå lugnt runt i fålla (höger/vänster)
  2. Hålla ut i cirkelövning
  3. Lära sig ordet "fram"

SOLS LÄXA
  1. öva vidare som tidigare

Senaste nytt

Vallade igår och övade på att Kippan skulle gå rakt mot fåren utan att balansera som hon gärna gör. Jag gick bakom. Ville även att hon skulle våga pusha fåren genom att gå riktigt nära utan att veja utan enbart gå rakt fram när jag sade det. Så hon fick gå genom flocken ifall de inte gick framåt. I början ville hon mest balansera upp så jag kopplade henne med långlina så jag kunde korrigera henne ifall hon vejade och kom vi väldigt nära fåren så kunde hon få stöd genom att gå vid min sida rakt mot fåren. Efter ett tag så började hon förstå vad jag ville att hon skulle göra så jag kunde länga på linan. Då kommenderade jag fram och ifall fåren gick åt annat håll kommenderade jag höger/vänser för att sedan pressa henne framåt. Gick bra. Avslutade allt med att ställa fåren cirka tio meter bort så kommenderade jag Kippan att gå mot fåren långsamt medan jag stod kvar. Då gick hon rakt och stadigt vilket kändes väldigt bra.

Övade även i fållan som vi köpt. Där ville jag att hon skulle gå längst kanten runt i några varv. Sedan testade jag att stanna och lät henne pressa upp fåren mot mig vilket hon gjorde väldigt bra. För att få ut fåren sedan fick Anna ansvara för att öppna så gick jag med Kippan för att hjälpa henne att gå rakt mot fåren när jag sade fram.

Jättenöjd! Sol vallade jättebra hon med och sprang längst hagen medan jag övade.

Har även bokat vaccinationstid imorgon 19:15 mot kennelhosta. Förra året tog hon allt så det ska hon inte behöva göra i år igen. Känns skönt att det snart är gjort så jag inte behöver tänka på det nu när jag tävlar.

Nästa tävling

Kaka på kaka nudå. Har fått PM ifrån Knivsta BK om att jag får delta på deras lydnadstävling den 17/4. Vilket blir precis om två veckor. På den tiden tycker jag allt att jag kommer hinna att träna upp svagheterna jag såg från gårdagens tävling. Hoppas den tävlingen går bra också för tävlingen efter blir först den 15/5 under Distriktmästerskapet på Tierps BK och veckan därefter blir det U-DM. Hittade ingen tävling i närheten innan dess tyvärr, tror dock vi skulle behöva det. Och tight blir det mellan DM och U-DM. Nåväl, de löser sig.

Har kollat in deltagarlistorna och till min glädje är det lite fler Knivsta ekipage med, vilket är tur eftersom vi trots allt tävlar på hemmaklubben! Haha. I eliten deltar 4 ekipage med oss. Efter idag så vet jag vem Anna Jansson med Skogsvallarens Olle är, de ska delta. Malin Karlsson med Gränsvallarens Sam känner man ju väl från U-SM och U-DM från förra året. Hon vann över mig båda gångerna så det ska bli jättekul att tävla mot henne igen! Är inte säker men tror allt jag vet vem Mariah Andersson med Cukids Guru är, ifall de är samma som tävlade idag. Inte 100% säker. Maria Blomfeldt med Ullbitens Alice känner jag inte alls.

Men det kommer bli en border collie klass med en kelpie. Haha. Vet inte vem som blir domare, men jag blir nöjd vilket så det löser sig.

I trean skulle Yessica Björkvall med Don Fido's Soulsting tävla men de strök sig tråkigt nog. De känner jag annars väl. Utöver henne känner jag ingen i trean och ingen är ifrån Knivsta heller så jag önskar bästa ekipage vinna. Är lite diplomatisk av mig sådär idag. Haha.

I tvåan känner jag Madelene Broberg med Midgård Axxa. Vet inte hur det gick för dem idag, ska dock höra av mig. SÅ nyfiken! Önskar henne lycka till i Knivsta med. Känner inte Anne-Marie Berger med Searover Lady Madonna men de är ifrån Knivsta så de hejjar jag på också. Laganda. Haha.

Är dock förvånad över hur få ettor det är på Knivsta! 7 ekipage. Är mer van vid att de delar upp ettan eftersom de blir så många men okej, antar att folk börjar trappa upp. Vilket självklart är positivt! Känner inte en kotte i ettan men hejar på följande eftersom de tävlar för Knivsta: Anne-Marie Berger med Thorsvi Milton Duff och Helena Lindström med Stawaskogens Joline.

Är faktiskt taggad inför den här tävlingen och ska anmäla mig till DM:et inom kort.

Tävlingsresultat


Dagens ELIT bana

 

8:00 var det samling för elit hundarna där 6/5 deltagande dök upp. Antar att en efteranmäld hoppade in också för jag minns bestämt att det enbart var fem deltagare i PM:et. Eller så är jag som vanligt förvirrad. Haha. Dagens domare hette i alla fall Caroline Sahlberg. Känner inte henne men Anna gick visst i samma kurs som henne. Där ser man.


Borderness Ice

 

Kippan var inte enda Bordernessare idag utan även hennes halvbror Ice deltog i eliten. Vilket är helt fantastiskt utav dem med tanke på att han bara är två år. Och visst är han charmig? Riktigt söt!


Klapp efter fjärren

 

Gick bra för dem. Förstapris och andra placering. Grattis!


Fritt följ

 

Utanför banan var Kippan taggad. När vi kom in på banan var bara jag taggad. Alltså vad hände? Helt fokuserad och dämpad just för att hon inte riktigt var med på banan. Så bara för att få med henne vid min sida fick jag tala väldigt tydligt och högt. Pinsamt! Fritt följ är annars ett moment vi båda gillar. Men ni ser på bilder, sådär brukar hon inte se ut! Hur dåligt hon än skulle ha lyckats göra fria följet så har hon alltid positiv attityd till momentet. Men nej, inte idag. Då var annat mer intressant... måste öva på mer störning tror jag. Länge sen jag tävlade nu.


Vittring

 

Ni vet att jag haft problem med vittringen. Vet ni vad? HON TOG RÄTT! Och på kaka till det så gick hon fint från höger till vänster. Gapade nästan när hon gjorde så. Hon har varit duktig på det här momentet i några månader nu men alltid gått från mitten, utåt och tillbaka. Det som måste förbättras här är farten och fick tips att lägga pinnarna längre bort eftersom avstånd brukar automatisk göra så hunden ökar tempot. Nu istället blev de så nära så hon tog bara några galoppsteg innan hon tyckte hon var nära nog att trava in vid sidan. Är dock jättenöjd ändå! Var så nervös. Haha!


Mer koncentrerad Kippan under momentet fjärren

 

Men det gick inte bara dåligt. Efter ungefär inkallningen så började hon vakna till och blev mer koncentrerad på mig, inte perfekt men helt annat tempo än vad hon hade under dumrutan och fria följet. Vilket syns i betygen hur poängen trappas upp i och med att hon blev mer koncentrerad. Så det var tur att jag inte bröt efter fria följet, men jag kände mig dock uppgiven när hon var så okoncentrerad. Peppade henne dock extra mellan momenten för att få upp henne.

BETYG
  • Sittande i grupp: 10
    Kommentar: Hon nosade och kollade mkt runt.

  • Platsliggning: 8 (rör tass, nosar, extra kom)
    Kommentar: Som sittande i grupp. Vi satt oss först, när Ice sade sitt lade sig Kipp så jag kommenderade igen.

  • Fritt Följ: 7 (släpper, glappar, sent sitt, extra kom)
    Kommentar: Hon gick förjävligt! Absolut inte värd mer än 7.

  • Dumrutan: 7 (fel pos)
    Kommentar: Gick som i fria följet, förfärligt!

  • Inkallning: 8,5 (sent ligg)
    Kommentar: Sprang bra, stannade perfekt men läggandet blev halvt så jag kommenderade henne igen så hon låg ordentligt.

  • Rutan: 8 (nosar, flyttar sig lite)
    Kommentar: Fint tempo och målinriktad. Men väl i rutan var det frittid... Kom snabbt till mig men fritt följ, ja de gick inte alls idag så extra kommando på sättandet vid min sida.

  • Apportering: 10
    Kommentar: Målinriktad och höll samma tempo ut som in. Fantastiskt! Såg bättre ut nu än på träning.

  • Hindret: 9,5 (avslut)
    Kommentar: Satt sig snett på avslutet.

  • Vittring: 9 (omtag, tempo)
    Kommentar: Tar som vanligt apporten med framtänderna, slänger bak pinnen i munnen. På tillbaka vägen saktade hon in till trav för tidigt.

  • Fjärrdirigering: 9,5 (långsamt ned)
    Kommentar: Hade det varit på träning hade hon inte fått belöning... Men hon gjorde allt jag sade.
SUMMA: 277,5 (förstapris & tredjeplacering)
Är jag nöjd? Jättenöjd över förstapriset! Mindre nöjd över att hon var så okoncentrerad i början. Bra att jag lagt upp några tävlingar innan mästerskapen för där får hon inte göra så, då kommer jag skämmas! Ska öva extra mycket nu i centrum och på parkeringsplatser så hon blir mer koncentrerad. Anna gav även tips att tänka över min rutin på träning och rutin på tävling. Ska jag göra träningen mer på tävlingsrutin eller tvärt om? Om jag gör på träningsrutin så blir det ingen extra träning utanför utan rakt på bang bom. Kanske det passar henne? Direkt ur bilen och pepp ut på banan?

RSS 2.0