Lydnad med Ebba

Idag vid 10:00 tränade Sol sök med Ebba. Jag var inte med men deltog under fikat efter träningen och hörde när de utvärderade efter dagens träning. De tränade vid Väsby skytteklubb och allt gick bra tills hon skulle hitta en figge i en öppen låda. Där blev hon rädd för figuranten och tyckte att den var skum så efter det hittade hon gärna figuranterna, men ville absolut inte stanna hos dem. Hon tyckte de blev läskiga. Lägga sig i lådor, smyger de på henne? Så för att stärka Sol igen så sprang figuranterna ut och Sol efter. Då blev de roliga igen och hon kunde leka med dem. Så framöver ska de ta enklare gömställen så att hon inte blir rädd igen, sen när hon blir säkrare i söket ska de lägga in gömställen.

Efter sökträningen så tränade vi lydnad på IPO banan i Väsby. Där körde Kippan och jag genom lydnadklass ELIT så fick Ebba se och döma lite för att hjälpa oss att utvecklas i våra moment. Kippan gör ju allt hon ska men för att putsa på betygen och hålla 10or så kom hon med lite tips. Tipsen gick ut på att jag skulle dela upp alla momenten och bara köra på farten. I apportering får jag enbart peppa henne genom att t ex kasta boll bakom mig när hon tar apportbocken eller när hon är någon meter framför mig. Detta för att hon inte ska hålla låg fart in enbart när jag kastar boll/peppar henne med rösten. Utan hon ska göra det från att hon tar apportbocken.

Genom att dela upp momenten menar hon att jag ska strunta i hur det ser ut på tävling och bara köra delarna på "lek". De vill säga i t ex inkallning så kallar jag in henne och belönar när hon är någon meter framför mig genom att kasta den. Först dagen efter kan jag öva på del 2 där jag bara belönar att hon stannar. Så att det inte tar så lång tid innan belöningen kommer.

Själv har jag bestämt mig för att lägga upp bättre planering inför mina träningspass. Bestämma redan innan vilka delar jag ska öva på och planera så att jag får in alla delar under en vecka på i alla fall ett moment. Detta ska jag göra under en längre period och utvärdera varje månad över hur det går. Med mål: högre fart!

Ska även öka hennes vilja att utföra momenten genom att belöna henne varje gång hon själv inbjuder till ett moment. Först när hon söker ögonkontakt kan jag börja med fria följet.

Ett annat tips i fria följet var att jag inte skulle starta samtidigt som jag sagt "fot" utan låta det gå en sekund efter kommandot innan jag går så att hon hänger med. Annars hinner hon inte riktigt reagera. Så jag återkommer senare om min planering inför veckan.

Sol fick även öva lydnad med Ebba. Såg jättetrevligt ut när de körde! Fria följet har utvecklats enormt och hon ser verkligen ut att tycka det är kul! Träapporteringen fungerar också bra. Skallet gick sådär idag. Några barn uppe i skogen stojade vilket fick henne okoncentrerad, sen gillade hon inte ekot efter hennes skall. Annars har det momentet gått väldigt bra under senaste tiden. Ställandet går framåt och lydnadklass I inkallningen går jättebra. Kort sagt: allt går jättebra! Men hon tycker eko är läskigt. Och det är väll så hon är, lättskrämd.

Hittade en bild på oss ifrån U-SM 2011. Alltid roligt med bilder!

Fotograferad av Lotta Treiberg


Vallning hos Zakrisson

Idag var vi inbjudna till Uppsala för att valla på 8 fina ungtackor hos bästa Ingela och Göran.

Kippan fick först köra ett pass inne i hagen. Där tränade vi på höger/vänster och lite andra grundövningar. Kippan var mycket lydig och samarbetsvillg.

Hennes andra pass var ute på den stora vallen. Kippan fick fösa en lång sträcka, ca 100m, och sen driva lika långt. Hon klarade hö/vä riktigt bra så hon prickade grindarna fint. Vi avslutade med några kortare hämt åt båda håll. Jag är mycket nöjd med Kippan idag.

Sol fick köra en IK 1-bana på hennes första pass. Göran höll fåren och Sol hämtade upp dem fint. Fösningen gick ganska bra men vi höll oss inte riktigt på linjen och det var heller inte riktigt rakt men vi gjorde vårt bästa. Delningen hoppade vi över för det kan vi inte än.

Andra passet tränade vi mest olika grundövningar. Vi tränade också på att jag skulle hålla lite längre avstånd från Sol i fösningen. Jag är även nöjd med Sol idag som vanligt :)

Ingela och Göran kom med bra kommentarer efter mina pass så nu har jag nya övningar att träna på. Jag ska också tänka på att inte lägga till extraljud innan mina kommandon, vilket jag inte vet varför jag gör. Jag säger åstanna,, åhöger osv, väldigt onödigt.



Kippan och Sol vallar

I förmiddags var det dags igen för vallträning. Kippan fick träna på hämt, vilket går riktigt bra framför allt åt höger. Åt vänster har hon lättare för att snäva in men hon blir bättre även där. Framdrivningen går lugnt och fint. Det vi måste lägga mycket tid och träning på är fösningen. Där måste hon bli helt säker på hö och vä för att vi ska klara längre och raka sträckor.
Det är lugnt, kontrollerat och roligt att valla med Kippan vilket det beror på att hon är sååå lydig. Men det lär väl ändras allt eftersom hon blir mer tänd :)

Sol fick träna vidare på fösning på längre avstånd från mig. Vi tränade också på höger/vänster i svårare situationer för befästa dessa kommandon.
Sol är som vanligt duktig i mina ögon :). Det är alltid kul att träna vallning.

Imorgon ska vi valla i Uppsala och det ser vi fram emot :)


Vallning

Börjar 12 idag så jag är nu med Anna och kollar när hon vallar med Sol och Kippan. De är så duktiga enligt mig!


Sol har haft skoj

Pratade just med Ebba om hur det gick för henne och Sol. Det gick så bra berättade hon. Sol hade inga problem alls med att anpassa sig till att bo hos henne. Visst tog det någon dag innan hon förstod att hon skulle träna med precision istället för att göra det hon sade lite halvdant. Men det handlar ju mest med att köra in sig med varandra.

I måndags körde de sök, vilket gick jättebra! Hon är ju så lättlekt och social så detta passar henne som handsken. De körde 6 skick och allt kändes bra. Så detta ska de fortsätta med.

I lydnaden har de övat på fritt följ. Första gången gick det sådär men andra gången gick hon bra och förstod att hon kunde göra detta med Ebba också. Hon har tendens att tappa lite i högersvängar men det övar de vidare med. Annars går momentet bra.

Sedan har de övat med trä-apporten och inkallning. Går också bra.

Tillbaka till brukset så övar de även på uppletning. Och som tidigare sagt: det går väldigt bra!

Så Ebba och Sol har fullt upp och väldigt roligt tillsammans med mycket gos och träning!

Nu är Sol hemma inför vallning här fredag till söndag. Först på söndag kväll åker hon tillbaka till Ebba.

Själv känner jag mig ensam. Förstår inte hur jag ska klara mig utan hund i helgen. Lämnade henne hemma idag för att Anna skulle kunna hämta henne efter jobbet för att valla. Så nu sitter jag här på lunchrasten och känner mig ensam. Min promenad och träningskompis är ju inte här! Hur överlever människor utan hund?!

På måndag ska jag i alla fall träna på Väsby BK med Ebba. Behöver någon som ser på våra moment, bedömer dem, berättar vad och hur jag ska förbättra. Har tränat ensam för länge så allt känns bra men får inte 10or på allt så jag kan inte vara klar! Vem blir klar? Så det ska bli skönt och kul att få höra vad Ebba säger. Hungrig efter kritik!

I helgen då. Hunden tränar vallning och jag jobbar. Sen får vi se hur nästa vecka blir beroende på hur det går på måndag då jag är ledig.


Lånebil

Från liten bil till kombi. Eftersom min bil är på lagning hos pappa har jag fått låna en bil som känns 100 gånger större. Inte bara det, fann många olikheter mellan dem på vägen till jobbet då jag körde den i 40 min.

1. Den är så tyst! Min bil säger till när det är dags att växla, den här säger inget mer än muntert vibrera lite i ratten när växeln blir för låg.

2. Den är så lat! Min bil slänger sig glatt fram så fort jag höjer kopplingen, den här väntat på gas.

3. Den är så stor och lång! Nu måste jag ju ha koll på en bak och nos. Min lilla polo bara är.

4. Den är svår att känna av vart kopplingen tar då den är så försiktig och mjuk. Min bil vägrar växla om jag håller kopplingen fel medan den här tackar och tar emot.

Inget negativt till någon utav bilarna. Det är bara en sådan omställning! Är dock lite orolig inför fredags trafiken när jag ska hem vid 16 förbi Essingeleden. Hoppas jag lärt känna bilen tillräckligt tills dess!

Ang. Kippan så hämtar Anna henne vid 13 idag hemma i Märsta så de direkt kan åka och valla. Så jag är utan hund idag :( Eventuellt får Sol följa med och valla, beror på om hon ska hitta på något hos Ebba idag eller ifall Anna kan hämta henne.


Tur i otur

Tänkte blogga igår och berätta om hundburen och hundträning. Men det blev så mycket igår så dagen slutade inte förrän 5 i morse. Så jag hann somna under tiden...

Allt började med att jag åkte vilse eftersom mina två vägvisare inte visste vart vi skulle åka så vi åkte vilse ett tag. Tur att det bara handlade om en kvarts avstånd från mitt jobb. Då blev vi bara en kvart försenade. Hade det varit längre hade jag blivit sur på kartläsarna. Haha!

Buren passade med lite brädor under buren och passade Kippan perfekt så den köpte vi. Svårt att hitta en bur som passar perfekt i min lilla bil. Trångt bagageutrymme och det går inte att fälla ned passagerar sätena där bak helt så det utrymmet kan jag inte använda. Sen är det så snett i bagageutrymmet att de flesta burarna är för raka. Och jag känner mig faktiskt för snål för att specialbeställa en bur. Men det här blir bra ska ni se. 500:- kostade den. Ni ska få se bild senare.

Ingen träning blev det eftersom jag inte hann hem till 18 och eftersom Jossan skulle jobba 20 tog tiden som slut. Illa. Kunde tränat själv men eftersom pojkvännen lånade min bil blev jag nervös och kunde inte koncentrera mig på annat än hur det skulle gå. Han kör bra och jag litar på honom. Men blir orolig ändå. Haha.

Och självklart gick bilen sönder... Allt började med att oljelampan började lysa. Vilket är skumt eftersom vi checkade oljan igår. Han stannade i alla fall, checkade oljan, köpte olja och fyllde på lite. Kunde inte hölls i så mycket eftersom den redan var tillräckligt mycket i. Så åkte han vidare och oljelampan slocknade. Så började varvmätaren sluta fungera. 0 när de körde 90 och max när de körde 30. Skumt men de körde på. Det som fick honom att stanna igen var att bilen började rycka. Så som bilen kan göra när man kör på låga växlar. Men ni körde han 90 och då blev han fundersam och stannade. Efter det vägrade bilen att starta.

Så nu står mitt stackars blåbär till bil i Väsby och väntar på att bli flyttad av min pojkvän och pappa. Så typiskt att det ska hända när man lånar ut bilen. Den har ju aldrig gjort så mot mig! Han gillar nog inte killar. :)

Just nu tror vi att det handlar om elektroniken eller oljepumparna. Så det ska pappa checka idag. Tur att jag är ledig idag! Hoppas bilen fungerar tills imorgon, annars får jag låna en annan bil till jobbet. Men ändå!

Idag hade jag tänkt rida och träna lydnad i Knivsta med Yessica och Matilda. Men så blir det inte. Trist!


Gårdagens träning

Igår glömde jag berätta hur träningen på Knivsta BK gick med ungdomsgruppen 3 som Jossan håller. Jag deltar där eftersom Jossan vill ha med mig och för att det blir perfekt störningsträning för Kippan. För att inte nämna vilka idéer dessa ungdomar väcker inom mig när jag lyssnar till dem! Mycket trevligt!

Dagens lektion var för att inspirera ungdomarna att man kan träna även ifall man bara är på en vanlig promenad. Så vi gick ut i Knivsta på en promenad och gjorde några stopp där vi tränade något. Väldigt kul måste jag säga.

Första aktiviteten gick ut på att vi stod på led längst gatan med några meters mellanrum. Hundarna på led skulle hålla kontakten och sitta medan ett ekipage går vid sidan med kontakt och går slalom mellan de andra. För att vi skulle få något tränat under detta så krävde jag 100% ögonkontakt och fläckfritt fritt följ. God störning för detta!

Nästa hållplats blev rally lydnadsmoment. Där fick min hund öva på fjärren. Eftersom hon under senaste tiden visat tendenser till att lyda andras stränga kommandon så blev detta nyttigt för henne. Kunna slappna av och bara lyda mig.

Tredje stoppet var inkallning. Där stod vi i två led mitt emot varandra så vi bildade en tunnel. Genom den körde vi inkallning. Men inte Kippan, hon fick öva på ögonkontakt. Vilket är knepigt då hon vill ha koll på omgivningen också. Vilket gjorde detta till så bra störning för det vi tränade på! För hon vill ju så gärna springa när de andra ropar.

Fjärde stoppet handlade om att lägga hunden och störa den så mycket man kan utan att den reser sig upp. Genom att t ex gå över den. Så den övningen gjorde vi också. Nyttigt att hon ligger varesig vad som händer. Behöver inte bara vara tävlingssituation!

Femte och sista saken vi gjorde var att lära in hunden att ställa sig upp. Hundarna som kunde skulle öva på att stå kvar med eller utan störning beroende på nivå. Själv fick Kippan stå medan jag nästan hoppade över henne för att störa henne. Men så länge jag har lugn sinnesstämning så står hon kvar.

Sen promenerade vi tillbaka till klubben. Lite frusset tyckte Kippan allt det var fast hon hade täcke. Men det är ju om magen. Den skyddar inte det där täcket. Däremot skulle hennes back-on-track täcke göra det. Om hon inte hade bitit sönder det... Onödigt!

Men det var igår ja. Idag ska Jossan och jag träna i Märsta. Då ska jag träna på apportering, enbart! Detta för att kunna dela upp momentet, slipa på delarna och hinna sätta ihop det innan vi tränat klart för dagen. Återkommer om hur det gick!

Ska även återkomma med hur det går med hundburen jag hittat. Ska träffa säljaren efter jobbet vid 16:20. Håll tummarna för mig! Behöver verkligen bur! På tal om det så bör jag nog rensa upp bak i bilen där den ska ligga. Måste ju testa att den får plats och då är det ju en fördel om jag städar upp dör redan nu under rasten så kan jag bara åka sen och prova. Det ska jag göra. Så ta hand om er! Nu ska jag gå tillbaka och städa i bilen! Kram kram!


Kippan på jobbet

Såhär bor Kippan medan jag jobbar. Lite mysigt med koja tycker hon allt.


Tisdag

Ja, nu är det bara tisdag och snart löning. Märks lite på jobbet på olika sätt. Själv känner jag mig bara lite trött. Har alltid något att göra men det känns ändå så lugnt. Men jag jobbar på ett djursjukhus, vilket sjukhus håller inte högt tempo? Haha.

Har just ringt till en tjej på blocket som säljer en bilbur till hund. Så imorgon ska jag åka söderut en sväng. Hoppas verkligen den blir bra. Jag har ju en vw polo och att hitta en passande bur till den bilen är lite knepigt. Buren passade en vw polo så där är jag inte orolig, däremot ska Kippan få plats. 2 whippets har fått plats i den så Kippan borde få plats. Hoppas, hoppas!

Från en sak till en annan så har Anna börjat träna vallning med Kippan. De tränar fre-sön + lov, eftersom det är så mörkt om kvällarna så blir det inte oftare. Men tre pass i veckan blir ju perfekt! Ser nu fram emot ett vp nu i vår, vore kul om hon kunde få det. Angående hur vallträningen går vet jag inte riktigt. Det får Anna berätta. Men hon säger i alla fall att hon är lydig och kan höger/vänster. Såklart man är det när man är lydnadschampion! Haha. Undrar bara hur länge det varar, snart tycker hon väll att hon kan valla själv.

Mysigt det är att blogga i skogen! Höra fågelkvitter, se Kippan busa runt...


Veckans planering

Måndag: lydnadsträning med Jossan i Märsta
Tisdag: lydnadsträning med Jossan och grupp 2 på Knivsta Bk
Onsdag: lydnadsträning med Jossan i Märsta/Märsta bk
Torsdag: lydnadsträning i Märsta. Ska försöka lura med någon träningskompanjon
Fredag: vallning med Anna i Skånela
Lördag: vallning med Anna i Skånela
Söndag: vallning med Anna i Skånela

Kommer även senare med uppdateringar om hur det går för Sol på vardagarna hos Ebba Swedenborg. Vad jag vet så ska de träna sök på måndagar och övriga moment under de andra dagarna. Tror nog Sol trivs bra där istället för att vara ensam hemma. Dock har inte Anna glömt henne helt utan tränar vallning fre-sön då det fortfarande är ljust ute efter jobbet.


Bild från kvällsträningen

Jossan och min fästman Krister var mer under träningen. Riktigt kul att se hur Jossan och Amber utvecklas tillsammans!


Kvällsträning

Tack Jossan för att du tränade med oss, mycket trevligt!

Kippan och jag övade på rutan eftersom det var mörkt med dålig belysning. Shejpade för att få henne att själv vilja springa till rutan utan kommando. Targeten blev att stå i rutan, då slängde jag bollen till henne. Blev väldigt lyckat och fick upp farten på henne till rutan.

Märker dock att Anna börjat träna vallning med henne. För stod någon vid hennes raka sträcka till rutan tog hon en stor båge och tog högra/vänstra porten in i rutan. Beroende på vart de andra stod. Dock inget jag lade större vikt över eftersom på tävling står ingen där och då går hon rakt in. Ville inte bråka med hennes trevliga attityd och vilja att springa till rutan. Den vill jag ju ha kvar eftersom det var målet med kvällens träning.

Eftersom hon fortfarande var pigg och träninggalen efter en timmes rutan-träning så körde vi även fjärren. Oj vad hon studsade fort upp och ned för varje kommando! Riktigt trevligt att se!

På promenaden hem skrek jag lite look-back också. Det tyckte hon var kul. Då nosar hon runt och har kul för sig själv, jag kommenderar och hon reagerar som en klickerhund gör när den hör klickern. Reagerar genast genom att tvärvända och ta bollen jag slänger bakom mig, det tycker hon är rysligt kul!

Nöjd över dagen, idag är Kippan dyr!


Äntligen lunchrast!

Som många andra arbetande människor har jag märkt att man i man i princip enbart hinner blogga under helgen. Jag åker hemifrån 6:00 och jobbar 7-16, kommer hem vid 17 och då äter jag och tränar hund. Vid 21 sover jag. Tiden tar slut på tok för snabbt! Men oroa er inte, nu har jag hittat funktionen som kommer göra det enkelt för mig att blogga igen tack vare min iphone och blogg.se appen som jag nu använder. Ska även försöka få Anna att använda den så att ni även kan följa hennes äventyr!

Som alla andra har jag lunchrast och under den tiden brukar jag gå på en långpromenad med Kippan med lite lydnadsmoment mitt i allt. Just för att göra träningen varierande och kul. Har just kastat pinnar i skogen som Kippan fått leta upp. Därmed vittrings träning. Går många i den här skogen, flest troligen mina arbetskamrater. Men dagis och annat folk uppskattar också skogen så jag kan i princip köra allt här utom sök och spår. För många spår att ta upp och på tok för många människor att hitta.

Testade även fria följet i terräng. Vilket innebär att Kippan måste köra vanligt fritt följ och kommer t ex en stor sten i hennes väg får hon helt enkelt gå över den försiktigt för att inte tappa positionen. Stannar jag, ja då är det bara att sätta sig på stenen. Väldigt roligt enligt Kippan.

Något annat hon älskar att göra under promenaderna är att springa allt vad hon kan mot mig och tvärstanna/-ligga på kommando. Eller bara tvärvända. Vilket gynnar vår inkallningsstopp.

Så detta gör vi under lunchen, vad gör ni?


Sol's vallningsresultat

Här kommer resultatet från i helgen då Sol gjorde två vallhundsprov.

Dag 1
Utgång: 17/20 - lite för dåligt djup
Upptag: 7/10 - lite för snabbt
Framdrivning: 13/20 - för snabbt, ngt av linjen
Fösning: 9/10
Drivning: 20/20
Fålla in: 10/10
Fålla ut: 1/10 - osäker på momentet
--------------
SUMMA: 77/100
Kommentar: Naturhämtare som är något osäker på håll med bra lydnad och fin följsamhet

Godkänd vallhund
Tillgänglig: JA

Anna säger:
Sol gick inte alls som hon brukar. Sol brukar alltid gå långsamt och vara försiktig, men idag så var hon som en tickande bomb och gjorde inte alltid som Anna sade. Så hon kände att det gick sådär, men blev godkänd och var lycklig för det! Det som hände i fållan var att Sol inte vågade gå runt fåren så Anna fick på olika sätt kommendera henne tills hon gick med Sol runt i fållan för att hjälpa henne. Ett moment hon inte heller brukar ha problem med.

Dag 2
Utgång: 18/20
Upptag: 10/10
Framdrivning: 18/20
Fösning: 10/10 - snyggt!
Drivning: 20/20
Fålla in: 9/10
Fålla ut: 9/10
--------------
SUMMA: 94/100
Kommentar: Lugn, stabil eyedog med mjuka fina rörelser och tempovärd (?). Lovande och utv. bar unghund.

Godkänd vallhund
Tillgänglig: JA

Anna säger:
Idag gick hon bra och det syns ju tydligt i betygen. Speciellt när man jämför betygen från gårdagen då det inte kändes så bra. Samma domare som igår så det kändes kul att visa honom att vi faktiskt kan fålla ut. Väldigt roligt också att höra från domaren att han absolut tror att vi kan starta i IK-1!

Avskedsfilm



Every night in my dreams
I see you. I feel you.
That is how I know you go on.

Far across the distance
And spaces between us
You have come to show you go on.

Near, far, wherever you are
I believe that the heart does go on
Once more you open the door
And you're here in my heart
And my heart will go on and on

Love can touch us one time
And last for a lifetime
And never go till we're one

Love was when I loved you
One true time I hold to
In my life we'll always go on

Near, far, wherever you are
I believe that the heart does go on
Once more you open the door
And you're here in my heart
And my heart will go on and on

There is some love that will not
go away

You're here, there's nothing I fear,
And I know that my heart will go on
We'll stay forever this way
You are safe in my heart
And my heart will go on and on

RIP Trulsa

Rest in peace Trulsa!
You'll be missed.

Hon har tidigare haft ont i ryggen och idag när det kom tillbaka fanns det enbart två alternativ. Operera utan garantier eller avliva. Och vi tog beslutet att det var dags att somna in. Hon blev gammal och bli opererad i den åldern kändes inte rätt. Leva på smärtstillande och inte gå är inte heller rätt.

Så vi önskar henne lycka till uppe i himlen. Där hon slipper lida. <3

GK VALLP Fia-Friends Sol-Stråle

GRATTIS Anna och Sol som idag klarade vallhundsprovet! Återkommer senare med protokoll och poäng.

RSS 2.0