Träning

Behöver lägga upp en planering för mig så jag får lite rutin. Ska även utvärdera vad jag behöver göra och gjort så jag har koll. Detta är därför jag älskar blogg så mycket - får ordning på saker och ting här!
 
KIPPAN
Vallning: Hon gör det jag begär utav henne men det märks att jag inte kan så mycket om vallning, detta märks genom att jag varken ser framgångar eller motgångar. Jag borde kanske ta en kurs, men den lägger jag nog efter valparna. Tills dess ska jag se vad jag kan få ut utav Annas kunskaper så vi har något att öva på. 
Lydnad: Tränar det hon känner för. Mycket shejping bara för skojs skull. Men måste ta upp vittringen igen så kan vi öva den igen med gott om tid innan det är tävlingsdags. Vilket vi kan behöva i momentet. Funderar på att lägga upp träningen helt i momentet och träna så som jag gjorde med Sol, det kanske gör henne säkrare på momentet. Ska testa i alla fall. 
Träning: En långpromenad/dag (ca 1 timme) och cykling några gånger i veckan (ca 4 km)
 
SOL
Vallning: Gör det jag begär utav henne. Men samma sak här som med Kippan, vet inte riktigt hur jag ska utveckla. Men det är Annas problem, tränar henne mest för att få fler chanser att lära mig fårkänsla och vallning i sig för min del. Att hon får valla är bara roligt för henne, i princip. 
Lydnad: Anna tränar sporadiskt, men det ska hon bättra sig med.
Träning: Inget speciellt. Anna sköter.
 
BESS
Vallning: Gå efter fåren 1 gång/veckan i lina. Så sover hon gott hela den dagen sedan haha. Mest för att hon tycker det är lite roligt och för att Anna ska få ett helvete med henne sedan. Haha nä kanske inte helt, men väcka intresse för fåren och flytta dem. Märks att det är mycket flankering i henne, hon vill gärna hämta och stoppa fåren. Vilket linan sällan helt tillåter så mycket som hon vill. 
Lydnad: I fria följet har ingångarna blivit väldigt bra, försöker lugna henne där så att hon kan sitta där i alla fall två sekunder då hon har tendens att sätta sig och resa sig upp för att sätta sig framför en av ren iver. Har inga problem med att följa med i position ett steg fram med hjälp av godis. Sätter sig automatiskt vid halt och rester sig automatiskt vid gång. Så detta har hon förstått. Viktigt att hon lugnar sig bara och väntar lite. Jag hänger inte med. Sitt kan hon. Ligg är under utbildning fortfarande, går framåt. Apportering fungerar bra med boll, hon hämtar  och springer efter nästa boll. Väntar på att hon ska förstå att hon kan lämna bollen till mig eftersom jag kommer kasta en ny till henne, just nu vill hon inte ge utan istället släpper hon den hos mig och springer efter nästa boll. Det kommer nog med tiden. Shejpar även på metallapporten att hon ska greppa ena dagen, gick bra med hjälp från Kippan som visade hur man skulle göra. Till slut blev Bess sur och morrade till Kippan innan hon själv greppade apporten och fick belöning. Haha så jag tror nog hon förstår men lite för bekväm av sig, men konkurens fungerar jättebra på henne. Dag 2 med metallen gick ut på att greppa från marken så började vi kampa med leksak. Efter ett tag shejpade jag vidare med mål att hon skulle lyfta, gick jättebra! Så till slut kunde hon greppa, lyfta och gå några steg mot mig innan hon fick belöning. Så nästa mål är att hon ska komma hela vägen till mig, men långsamt och lugnt med shejping så kommer detta gå bra. Det är mycket kamp i den här tjejen så jag skulle kunna kampa med henne och apporten men avstår från det för att jag inte vill att metallen ska vara en leksak, rädd för tugg. Inkallning går framåt, Anna har blivit mer konsekvent med namnet så hon har nu börjat koppla namnet till belöning. Jättebra! 
Träning: Hon får gå promenad varje dag för på lösträning. Några gånger i veckan får hon även gå i lina på golfbanan där Anna kan öva på att få henne att inte jaga fåglar/vilt. 
 

 
Så, vad ska göras? Utöver promenad som görs dagligen.
  • MÅNDAG
    Kippan: Vittring
    Sol
    Bess: Bollar, ligg

  • TISDAG
    Kippan: Vallning, vittring
    Sol: Vallning
    Bess: Vallning, fritt följ

  • ONSDAG
    Kippan: Cykling + rutan, sittande i grupp och platsliggning på klubben
    Sol: Cykling
    Bess: Metallapportering, ligg

  • TORSDAG
    Kippan: Vittring
    Sol:
    Bess: Bollar, kontakt

  • FREDAG
    Kippan: Vallning, vittring
    Sol: Vallning
    Bess: Fritt följ, ligg

 
Så hör jag av mig senare hur denna planering gick. Kanske går åt helsike! Jag har ju tendens att bara låta det flyta på, men det ska jag försöka sluta med. Mer planerad träning!
 
För övrigt så har jag skapat en extra sidan till Kippan där man kan följa hennes dräktighet och framöver hennes kull (som det förhoppningsvis blir av). Kolla under nyheter och klicka på x i symbolen [ x ].

Dräktig

Igår konstaterade Christina av de tecken jag uppmärksammat att hon är dräktig. Så himla roligt! Så idag kom Leif 1 förbi med valplådan som jag ska få låna av Christina. Han hade just hämtat hem Borderness Guiness som idag blev 8 veckor gammal, såå söt! Fick även snabbt träffa Borderness Lakrits. Mycket trevligt!

Hade tänkt lägga ut en bild på Kippan i den ihopbyggda valplådan men blogg.se eller den appen vill, så det får väll vara. Men i lådan har jag gjort det lite extra mysigt, ska plocka ur det sen utan de är enbart för Kippans skull. Längst ned är tidningar, sedan bia-bädden med en pläd och över allt det har jag lagt ett duntäcke. Så hon har det hur mysigt som helst! Så hoppas hon börjar fatta tycke för denna nu.

Åkte även en sväng till Ebba idag som visade mig vart en valp låg i Kippans mage, så himla häftigt! Så nu är jag desto mer taggad inför valparna!

Vecka 5

I söndags passerade Kippan vecka 5 från första parning. Vid det skiftet blev hon som hård över midja och mage, utan att svälla upp, vilket försvann efter ett dygn. Vad det betyder har jag ingen aning om, men har hört att det kan bli så vid vecka 5 innan valparna går tillbaka in i buken. Men jag vet inte. Hon har även fått tydligare rännor över mage och bröstkorg med juver som svällt upp lite, tror nog att de kommer bli större. För just nu är de i handla varierade storlekar. Idag har jag även uppmärksammat kladd under hennes svans. Det kan vara från något annat också då det känns lite tidigt för sådant tecken (?). Jag vet inte mycket jag, men kan i alla fall uppmärksamma förändringar. I övrigt är hon pigg och glad men extra lugn när inget händer. Typ, ligger på sidan och bara sover oavsett vart jag går. Aptiten är även tillbaka, att ha framme matskålen hela tiden är nu ett minne blott. För nu kan hon som vanligt äta sin, Sols och Bess mat plus allt som går att tigga fram!

Så detta känns spännande! Hoppas hon har några valpar, vill se förändringar på kroppen eller få ett tydligt svar. Är så nyfiken!

Har chattat lite med Maria som äger Borderness Jippii, "Mette", som är nära släkt med Kippan. Samma mor men Kippans far är Mettes farfar. Av henne fick jag reda på att det planeras valpar i Finland med Mette som ska paras nästa år. Fick även höra att de siktar på start i lydnadklass elit. Så jag håller verkligen tummarna för dem båda! Kollade in den planerade hanen, riktigt snygg! Men jag är ju lite svag jag för korthåriga bruna hundar!

Bess vallar

Idag har jag, Krister och alla hundarna hängt vid fårhagen från 12:00-16:00. Det var jättemysigt! Först långpromemad innan vi stannade upp mitt ute på ängen och bara existerade. Där övervann Bess sin rädsla för gamla höbalar.


Kippan och Sol fick sedan valla två gånger var. Sist ut var Bess i långlina, den här gången fick Kippan vara ankare. Vilket hon tyckte var måttligt kul när Bess gick åt heelt fel håll.

 

Och vid andra tillfällen fick Bess vara ankare när Kippan tröttnade. Men när Kippan gick så var det dit de båda fick gå, oavsett vad Bess tyckte!

 

 

Men när Bess väl hade siktet på fåren så var de båda överrens över vart de skulle!

 




 

När Bess väl kommit igång så ville hon aldrig sluta, så fortsätter jag såhär kommer Anna ha ett helsike framför sig den dagen hon ska få henne att lyda - för detta var ju jättekul! Fast det jag tycker är roligast att se är att hon faktiskt håller nere sin annars spetsliknande svans oavsett hur roligt det än blir. Vad sa jag förrut i "vem är Bess"? Fanns det vallhundsgener eller vad kom vi fram till? Haha. Ska bli spännande att se vad det blir av henne. Idag behövde hon inte hjälp ifrån Kippan heller för att flytta fåren, troligtvis har fåren förstått att hon har backup nära till hands.


 

Efter vallningen drack Bess för första gången av fårens vatten. Sötnöt! 17:45 så vaccinerades Bess med 12-veckors sprutan och Sol vaccinerades i största allmänhet. Enbart Kippan kvar nu för vaccinering, men jag är för feg för att vaccinera under dräktighet så jag gör det efter. Efter att hon fött eller efter att valparna slutat dia... vet inte än. Haha.

 


Fårvakt

Sen uppdatering om gårdagen.

Igår åkte Anna iväg på kurs och jag, Elsa, blir får-, valp- och hundvakt. Igår regnade det som attan men det avtog senare under dagen och då åkte jag ut till fåren med alla tre hundarna.

Kippan och Sol fick öva på fösa, driva och fårkänsla genom att jag ställde mig i ett hörn så fick hunden självständigt få in fåren till mig och parera när det behövdes. Sol klarade det galant, henne fick jag istället peppa för att pressa ihop dem lite mer än vad hon tyckte dög. Kippan övade mest på att parera, det gjorde hon men blev osäker över sin uppgift vilket ledde till gräsätande. Hon blev även bättre på att gå långsamt mot fåren då hon antagligen kände att hon inte kunde springa på för hårt om hon skulle klara av uppgiften.

Bess fick sedan i lina, Sol i andra änden av linan, gå mot fåren. Det tyckte hon var jättekul! Var även spännande att se hur Bess reagerade när fåren sprang iväg. Istället för att springa rakt efter dem så ville hon ta en båge och kanske stoppa upp dem. Inget jag helt kunde se heller då linan inte räckte. När det var som roligast gick vi därifrån.

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-2/2601058/images/2012/pic_206968694.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/9-2/2601058/images/2012/pic_206968713.jpg" class="image">


Vallning

Idag vallade vi lite. Anna och Sol övade på delning. Elsa och Kippan övade på att driva och fösa med känsla för fåren som efter all delning var som redo att dela sig vilket gjorde att Kippan fick hålla ihop flocken och hindra dem från att göra det. Jättebra att de är lite villiga att dela sig för Sols skull för då får hon en känsla för vad hon ska göra och för Kippans skull var det också bra för där fick hon öva på sin fårkänsla - vilket gick jättebra!

Bess satt under hela tiden fast i långlinan och kunde springa runt lite som hon ville. Roligast var det att hoppa i gräset och äta fårbajs. Men när hon gick med oss runt staketet fick hon syn på fåren och började smyga mot dem. Fåren såg dumt mot henne så Kippan fick smyga upp bakom Bess så att de vände sig om och började gå. Då fick Kippan stanna och Bess smög vidare framåt. Sedan tappade hon fokus och började med annat så vi gick vidare. Äsch, visar hon intresse kan hon få smyga. Annars hade Anna inte tänkt börja vallning förrän hon blivit äldre. Däremot får hon inte vara lös i hagen, lite rädd för att fåren springer över henne. Sedan är inte inkallningen så bra än... Men kul att se henne smyga, kanske kan bli en vallhund av den där med!


Släktdrag

Såhär i mina dagar som sjukling så granskade jag bilder på Viggo. Fann en bild på honom från lydnaden som fick mig att direkt tänka på Kippan! Lite roligt så jag tänkte spara jämförelsen här så jag inte tappar bort den. Nu är jag dålig så när jag blir frisk kanske jag ångrar mig. Men just nu är de ju för lika varandra med svansarna! Haha.

I teckningen så är det väll sådär. Samma smala teckning i huvudet, vita framben (men Kippan har mer vitt i kragen) och samma vitt som går upp på innerlåren. Svårt att avgöra storlek på bild, men kan tänka mig att han är i Kippans storlek. Lite plus, lite minus.

Släkten är bäst - eller hur? Älskar att släktforska på hundarna och försöka hitta likheter, spännande och intressant!


Valpbus!

Idag har Bess fått en valpkompis och lekt vilt i tre timmar med denna roliga vän! Han heter Malte och är ca 16 veckor gammal hane, blandras mellan jack russell och tax. Ägare är Sophia Nöjd. Nu ser både Elsa och Bess fram emot att träffa våra vänner igen!


Illamående

Nu har 3,5 vecka gått och jag tycker att det är dags för Kippan att slippa vara illamående nu. Hon har inte ätit normalt i en vecka nu och är lite i allmänhet lugn. Men vem är inte det när man mår illa? Däremot är hon fortfarande pigg och glad så det är ju bra. Sa förut också att jag undrade hur Kippan skulle bli om hon blev mer tillgiven. Nu vet jag. Hon fjäskar för gos hela tiden och vill vara en nära. Vilket är så sött!

Men nu tycker jag det är dags att slippa ligga vid matskålen och glo på maten hon vill ha...


Valpvakt

Eftersom jag är ledig idag så har jag fått äran att vara valpvakt åt lilla Bess. Vi har mys ute och tränat fritt följ med smörgås skinka. Med den belöningen gör hon allt! Lilla bebben då!

Kippan är dock inte så nöjd. Avundsjukan går över henne och det händer att hon knuffar undan valpen vid fritt följ och sätter sig själv in position. Som om hon säger: såhär gör man!


Mitzi II & Viggo

Idag fick jag ett trevligt samtal ifrån Sofie Åkerberg då jag skickat ett sms till henne i förfrågan ifall jag hittat rätt nummer till henne. Hon berättade goda nyheter om Rikke som blivit 10 år nu (Gud va tiden får fort, känns som igår jag såg de två på hundmässan i Älvsjö!) och om nya valpen hon köpt. Så jag ser fram emot att hon uppdaterar bloggen så man kan följa det lilla livet också!

För mig är Sofie en sådan där guru som talar med hundar, känns som hon kommer långt oavsett vilken hund som köper! Så det var allt lite pirrigt att prata med henne och desto mer när hon frågade om jag var nöjd med Kippan och hur det gått på tävlingsbanan för oss. Jo, lydnadschampion är hon i alla fall och klarade VP med minsta poängen man kunde få för att bli godkänd... Haha kände mig väldigt liten med tanke på vad hon har i bagaget! Men jag är nöjd med Kippan, det är jag. Hon ställer upp för mig i alla situationer. Vad mer kan jag önska?

Hon berättade även att Mitzi II, Kippans farmor, hade avlidit 16 år gammal (!). Otroligt tragiskt men Gud hon fick vara kry i kroppen länge den damen! Viggo, Kippans pappa, har också avlidit 13 år gammal. Han hade fått cancer i nosen berättade hon och till slut fick han det svårt att andas.

Nezzy, Kippans mormor, avled för ett tag sedan också så ifall inte Don, Kippans morfar, lever så är det enbart Miloo, Kippans mamma, kvar i Kippans stamtavla. Lite tragiskt när man tänker så... Skulle ha passat på att träffa Viggo och Mitzi när de fortfarande var i livet. Då vet jag det till nästa gång säg! Så blir det valpar nu så måste jag träffa Lot! Han är trots allt 9 år gammal nu.

Det som däremot är kul är att de verkar vara friska och lever länge. Sådant är alltid roligt, för då ser i alla fall jag ljuset för framtiden med Kippan. Även ifall saker snabbt kan förändras.

Lånat två bilder från Sofie. En på gamla Mitzi 16 år gammal och en på Mitzi och Viggo tillsammans i deras lite yngre dar. Är de inte fina? <3


Vecka 3

Tre dagar innan (torsdag) och tre dagar efter (onsdag) söndag som är imorgon ska Kippan vara lugn efter instruktioner av Christina då det är nu hon blir dräktig eller ej. Under den här perioden kan hon påverkas genom illamående. Vilket jag märkte av idag. Hon matvägrade! Vilket hon inte gjort sedan två år tillbaka så jag chansar starkt på illamående. Vilket jag, taskigt nog, väntat på.

På söndag har det gått 3 veckor sedan första parningen så nu håller vi tummarna lite extra inför förändring! Ska läsa på vidare instruktioner inför kommande veckor så hör jag av mig vilka förändringar det står där och vilka förändringar som sker Kippan.

Tog bilder igår så får vi se om det blir någon skillnad! Tyvärr så vill inte de laddas upp här nu så kan komma med dem senare....


Grattis Erika & Spock!

Oj oj, nu känns det som Erika och Spock efter första tävlingsdebuten verkligen har sprängt tävlingsstarten och meriterna börjar rulla in nu känns det som! Direkt efter klubbmästerskapet anmälde hon till en officiell lydnadstävling och en apellklass spår. Idag var lydnadstävlingen och såhär gick det!

LYDNADKLASS I
Domare: Maivor Nyberg
  • Platsliggning: 10
  • Tandvisning: 10
  • Linförighet: 8,5 - ngt fladdrig (var inte riktigt med vid övergångerna)
  • Läggande: 8 - dk, dålig framföring, bra läggande (fria följet är inte klart, hellre dk istället för 0)
  • Inkallande: 9,5 - bra fart, ngt dåligt avslut (ingångarna är inte klara)
  • Ställande: 8 - dålig framföring (fria följet är inte klart)
  • Apportering: 9 - ngt orolig (?)
  • Hopp över hinder: 8 - sne start, dåligt avslut (ingångarna är inte klara)
  • Helhetsintryck: 8 - trevlig hund, ngt orolig

    SUMMA: 176 poäng, 1-pris, 3-placering

Tävlingen gick i överlag jättebra! De är inte klara med allt än men han presterade väldigt bra ändå och har förbättrats sedan förra tävlingen från 153,5 poäng till 176 poäng. De är nu officiellt uppflyttade till lydnadklass II och planerar att starta i den klassen när det är dags att tävla igen då platsliggningen känns säkrare i den klassen för att inte riskera något.

 

Så moment de ska börja träna på nu är fjärren, rutan och vittring. Känns lika bra att börja med vittringen nu eftersom det ändå är ett moment som tar tid att lära in och få stabilt.

 

STORT grattis till Erika och Spock för dagens prestation och LYCKA TILL inför kommande apellklass spår som nu närmar sig med stora steg! Nu ser vi fram emot officiell uppflyttning även där!

 


Vad händer?

Jag har gett upp träningen med Sol. Att träna en hund som man får motivera och stärka mer än träna med passar mig inte alls. Jag som är van vid Kippan som har ett eget driv i sig själv - hon är det bara att visa vägen sedan gör hon det med glädje! Jag kan även leka med Kippan utan risk att hon blir rädd som Sol kan. Nej jag är snarare imponerad över jobbet Anna gjort med henne och glädjs åt att hon tar upp lydnaden själv nu med sikte på LP2. Det målet håller vi tummarna för!

Kippan har jag märkt blivit mer lugn här hemma på samma sätt som hon kan bli efter att hon aktiveras. Hon är fortfarande pigg och glad, redo för att arbeta. Men lugn. Hon brukar t ex alltid gå efter mig när jag rör mig mellan rummen, fast inte nu. Nu ligger hon kvar i soffan och väntar på att jag kommer tillbaka. Först då hon förstår att jag byter rum så kommer hon snabbt! Så jag hoppas att det har med dräktighet att göra och inget annat!

Bifogar även en bild på Kippan och Sol som vilar i soffan. Den andra bilden har jag snott från Nina Melin och är på fina Lot.


Massage

Igår hade jag trevligt besök utav Josefine Bengtsson som masserade alla tre hundarna. Det är riktig lyx tycker Kippan! Sol tror att hon ska dö på kuppen, men det är skönt. Bess tyckte det var jätteskönt, men svårt att vara still så hon fick kortare tid. Jossan utbildar sig till massör och behöver få in sina timmar för att bli godkänd, vilket innebär gratis massage. Underbart! Haha.

Vi umgicks hela dagen så det blev massage, två promenader, lydnad, lek för hundarna och myycket hundprat. Så det var mycket trevligt.

Bess fick även träffa Jossans hundar. Det var läskigt till en början men sen så släppte det!

Bild 1: Bess träffar Amber
Bild 2: Amber rullar och Kippan inbjuder till lek
Bild 3: Kippan och Amber leker
Bild 4: Bolltokiga Sol...
Bild 5: Sally är i bilen, Bess vågar inte riktigt gå fram


En till film på Bess


Har börjat träna fritt följ och sitt. Går strålande! Så det kommer nog kunna bli en lydnadshund av den här med. Kul!

Sommarlov

Idag hade jag min sista lektion för terminen. Så nu kan jag slappna av igen på studentlivet. Däremot jobbar jag vidare på försvarsmakten så helt sommarlov är det ändå inte.

Bifogar även en bild på söta Bess och Uno som vilar tillsammans. Tills jag kom...


RSS 2.0