8 dagar

I lördags tog jag bilder då valparna blev 8 dagar gamla.
 

Börjar bli trångt nu vid matdags



CLOWNEN (tik)








HANE 1








KIWI (hane)








TIK 1




Lite allmänt

I onsdags skulle Krille och jag ta en promenad runt kvarteret bara för att rasta av Kippan lite och tog med oss Bess. Anledningen till sele och långlina är för att hon kan dra på vilt, hundar och människor. Så det beteendet vill vi undvika och hinna stoppa upp innan hon är borta. Och mycket riktigt stötte vi på en hare som hon stack efter i 110km/h!

Har i veckan bland annat arbetat tisdag-fredag, träffat Ebba, vänner och framför allt - gosat med valpar! Kippan har vant sig vid att jag väger och gosar med dem nu liksom valparna har slutat skrika när jag lyfter dem. Börjar bli vana?
 

Krille lär sig hur man sätter på selen - inte lätt!

Krille försöker reda ut linan...


... och märker att linan är lång!


I torsdags blev jag attackerad utav myror på jobbet. Skulle sätta mig ned och gosa med en hund och visste inte att myrorna hade sina ägg så pass ytligt att jag med min rumpa kunde skrapa upp dem - vilket gjorde dem rasande! Det gjorde ont! (de vita, lite avlånga, prickarna är äggen)


I fredags efter jobbet gick jag och en kollega ned till vattnet för att bada hennes hundar (och de badade oss genom att stänka ned oss). På bilden ser ni schäfern Zita.


Skipp och Zita springer ut efter pinne


Skipp håller sig dock på grunt vatten där han bottnar


Lilla fina Skipp ser när Zita simmar ut efter pinne
 

Porträtt

Nu har jag tagit bilder när de är 4 dagar gamla, individuella kort på var och en. 
 

Clownen
 

Hane 1
 

Kiwi
 

Tik 1

Valparna - 3 dygn

Valparna mår bra här hemma och ökar mer och mer för varje dag som går ovh i allmänhet verkar de friska och krya! För att inte nämna hur sockersöta de är! Kippan har även börjat slappna av mer nu och är inte längre lika bunden till valplådan, utan när hon spenderat flera timmar där och ska rastas så springer hon gärna efter boll eller gör något annat kul. Hon kan även mata och tvätta valparna i lådan, vila med dem i en timme innan hon själv tar lite mammatid i sängen där hon ändå har god uppsyn över dem. Skriker de så är hon där på en sekund! 
 
Kippan börjar också acceptera nu att jag väger valparna. Har en våg på en pall vid valplådan så att hon ser vad jag gör från valplådan och slappnar av trots att valpen jag pysslar med skriker då den inte alls vill bli vägd. Skönt, innan kände man sig väldigt skyldig.
 
Clownen

Clownen

Clownens lilla blomma på halsen

Namnet "Flower" kanske hade passat henne?

Hane 1 efter att ha ätit

Kippan må vara mor nu men det sänker inte hennes aktivitetsnivå. Jobba, jobba, jobba..!

Tik 1
 
Nu missade ni väll inte att se hur deras nosar fått svarta pigmentprickar? Snart försvinner den rosa färgen och de får svarta nosar, troligtvis även svarta trampdynor men det återstår att se.  

Torrfoder

Erbjöd Kippan torrfoder i valplådan. Då åt hon glatt vilket fick mig att bli glad eftersom jag såg att hennes aptit kommit tillbaka. Men när hon ätit lite kom hon som på sig att hon hade valpar också, då placerar hon ut en kula var till de två valparna som låg närmast innan hon med gott samvete åt vidare. Var så himla sött så jag var tvungen att ta bild, synd att jag inte hann filma! Berättade sedan för henne att valparna är lite för små ännu för att äta torrfoder, så får vi se ifall de går in eller ej. Haha.
 
 

Vikt

Clownen

Har vägt valparna nu när de var 20h och 36h gamla för att se att de får mat och ökar i vikt allihopa. Ska väga dem vis samma tid som första vägningen framöver (17:00) fram tills de i alla fall är 1 vecka gamla. Eftersom de ska dubbla sin vikt under första veckan så beräkar jag att de ska öka i vikt mellan 35-40g/dag. När de var 36h gamla vägdes de, då var klockan inte 17:00, så det blir två vägningar idag. Men när de var 36h gamla hade de redan ökat med 32-34g, förrutom hanen som enbart ökat 22g. Så jag hoppas han äter upp sig fram till 17, han har då haft 8 timmar på sig. 
 
  • Tik 1
    250g
    284g
  • Clownen
    294g
    326g

  • Hane 1
    247g
    269g

  • Kiwi
    285g
    318g
 
Tycker att Kippan äter lite dåligt men ja, 5 dl/dag äter hon frivilligt i alla fall så det är nog inte akut än. Hon dricker i alla fall mycket och har fri tillgång till mat. Sedan är hon inte mager, men ska ha lite koll på henne nu. 
 
Navelsträngen har ramlat av på Tik 1 och Hane 1. Kan även se små pigmentprickar över deras nos.

Valparna - 1 dygn

Har bilder på valparna när de är 1 dygn gamla. Tog dem igår och var bokstavligen tvungen att slita mig bort ifrån valplådan, kan sitta där i flera timmar utan att trötta! Även ifall jag bara tittar och lyssnar. 
 
Tikarna:
Tik 1, Clownen

Hanarna:
Hane 1, Kiwi
 
Första tiken och hanen var de första två som föddes, trodde inte det skulle bli fler efter dem. Därför kallades de tiken och hanen, vilket lever kvar. Kiwi kallas så eftersom hon har en prick i nacken istället för krage, det fick mig att tänka på Kippans kullsyster Kiwi så det smittade sig därifrån. Clownen fick namnet eftersom den är annorlunda tecknad och i varje kull brukar det dyka upp en "clown" med rolig teckning - så smeknamnet föll naturligt på henne. 
 

Kiwi (svår att fotografera, håller sig alltid nära mamma)


Båda tikarna (tik 1 är närmast, clownen längst bort)


Kiwi kramar Clownen


Clownen (här syns det tydligt att det vita från benet går upp mot ryggen och den annorlunda kragen)


Tik 1


Kiwi (två prickar i nacken, Kiwi II?)


Clownen


Tik 1


Clownen


Tik 1 (hel bläs, hack i kragen över nacken)


Hane 1 (han har hel krage med ett hack i bläsen över huvudet)


Hane 1


f.vä Kiwi, Clownen, Hane 1

4 valpar (2 + 2)

Oj vad mycket som händer! Hinner knappt med själv. 
 
Natten mellan torsdag och fredag (19-20/7) var Kippan väldigt orolig vilket märktes genom att hon flåsade i vågor och bäddade hejdvilt i valplådan. Hon började även visa tendenser till att bli som "låst" då hon bara letade bo ute, så det blev koppel på. Tempen var nere på 36,5 vilket gjorde att hon fick frossa. Så samtidigt som hon ville ligga under täcket med mig så ville hon också bädda. 
 
Under dagen (20/7) så jobbade jag medan Anna var hundvakt. Då det blev lite väl tråkigt att bara sitta vid valplådan så fick Kippan springa hur hon ville i huset vilket resulterade till att hela huset blev en enda stor valplåda när jag kom hem. Däremot blev det ingen vila eller ro utan just för att hon haft förvärkar så länge nu så valde jag att springa lite med henne så när jag kom hem hade hon 38,5 i temp. Vi var redo men inga valpar kom, hon bara bäddade. Testade att springa med henne igen efter att en timme gått och när hon kom tillbaka efter det hände det saker efter ca 15 min. Först verkade hon inte veta vad hon skulle göra med värkarna, men efter ca 1 min med värkar så fick hon ut en valp. 20 min senare kom en till. Sedan var det paus i två timmar så jag hade börjat slappna av och trott att det var allt. Hon var ju trots allt inte så tjock så fler valpar än två skulle säkert inte få plats tänkte jag. Men jodå, men rusande fart kom två valpar tätt efter varandra vid 21:15-21:20.
 
Födseln, bubblan, avnavling, torkning och allt skötte Kippan helt själv. På två valpar hjälpte jag till att korta upp navelsträngen lite då jag var rädd för att Kippan skulle bita för långt in och orsaka blödning. Hade säkert inte behövts men där blev jag orolig och hjälpte till ändå. 
 
De har inga sporrar, gommen ser bra ut, alla äter, skriker, rycker och krälar sig framåt. De alla är också rätt jämnstora, det skiljer enbart lite mellan de två första och de två sista som föddes. 
 
Återkommer med bilder!

Borderness F-kull

Sitter här idag och hoppas för kung och fosterland på valpar. Hoppas på en kull runt fem valpar då jag tycker det låter som en lagom stor kull. Inte för många så att det kan bli tufft för tiken med att dia och inte för få så att de blir för stora och svåra för tiken att föda. Hoppas går ju alltid an, sedan får man se vad det blir. Vore ju så kul om det blev valpar!
 
Funderar även över hur de skulle kunna se ut genom att granska deras båda släkten. Kan också få lite stöd i mina vilda gissningar genom att granska vad Kippans mor fått med Lot efter deras två kullar tillsammans. Så jag tänkte ta upp en liten "analys" genom punktlista bara lite för skojs skull, man måste ju gissa lite!
 
  • Hårlag
    Majoritet korthåriga, några långhåriga.

    Känns som om det alltid pluppar upp långhåriga så det chansar vi på!

  • Färger
    Svart/vit

    Tror inte trefärgat dyker upp då jag får en känsla av att det är Nezzy och Skipper som slänger in dem ibland för Miloo, så tror de är lite för långt ifrån nu för att påverka. Meen chansen finns fortfarande att det kan komma någon sådan eftersom Miloo trots allt fick två trefärgade i första kullen med Lot.

  • Teckning
    Mycket vitt.

    Miloo har själv fått mycket vitt ur K-kullen som Kippan kommer från och en ur kullen med Lot. Så det skulle inte förvåna mig ifall den här kombinationen gav mycket vitt som hundarna nedan som är besläktade med kombinationen:
 
Sunnangårdens Lisa (bild lånad från Vallreg)
 

Borderness Kipper
 

Borderness Kryddan
 

Borderness Klara
 

Borderness Hoy (bild lånad från Borderness)
 
  • Ögonfärg
    Bruna och blåa.

    Miloo har enbart gett blåögt från Kippans kull och med Lot så det låter inte orimligt att det blir blåa ögon i den här kombinationen.
Inget utav detta har egentligen någon betydelse då jag lär älska varje valp oavsett. Men det är roligt att gissa så får vi se ifall det blir som jag förväntat mig eller ifall genetiken förvånar mig.
 
Kippan 11 veckor

RSS 2.0