Kul med hund

Borderness Fanetta
 
SPÅR
Ja, tro det eller ej men jag har testat på lite spår med Fidji och Kippan. Igår lade jag ett spår på stubben till Fidji som fick ligga 1 timme innan jag gick det. Idag gick jag ett spår till Kippan och ett till Fidji, båda bebisspår, som låg 1 timme. Igår tror jag att Fidji hittade spåret, i alla fall följde hon något med nosen i backen efter att vi gått halva spåret och så hittade hon sin skunk. Idag förstod hon inte alls vad vi gjorde men blev glad över att hitta sin skunk i alla fall, tänka sig att den låg där! Äh skit samma, tänker jag faktiskt. Hon är ännu så liten, kanske till och med för ung. Men det skadar inte att köra ändå. Hittar hon spåret och går det så tumme upp. Gör hon det inte så "ryck på axlarna". Tror det släpper när hon blir äldre. Kippan gick faktiskt rätt bra idag. Hon hittade spåret, avleddes utav flera andra spår längst vägen och avvek flera gånger från mitt spår. Men genom att jag stannade så hittade hon snabbt tillbaka till spåret igen och hittade sin boll. Glädje!
 
Borderness Fight
LYDNAD
  1. Kippan
    Fritt följ:
    Övar på positionen och alla möjliga vändningar / förflyttningar. Lite slarvig tycker jag att hon blivit, men det börjar successivt komma tillbaka.

    Vittring:
    Ångest, har inte övat vittring på två dagar nu. Måste öva den imorgon. Hon är jätteduktig på vittringsfria pinnar, svårare när annan person rört dem vilket också gör det svårare för mig att träna det. Peppa, peppa ta i trä!

    Zätat
    Övat på ställandet där hon gärna sätter sig ned och att hon ska bibehålla sin position trots att jag passerar henne, nu när jag passerar henne närmre än tidigare dumrutan. Lade även vikt i att hon ska hålla positionen även när jag kommenderar "kom" (fot = full fokus och position - kom = gå vid min sida och var beredd på kommando: sitt/ligg/stanna). Det blir lätt att hon taggar på kommandot och går nästintill framför mig och skuttar redo att slänga sig in i en position. Så det är viktigt att ibland ta ett litet fritt följ på "kom" bara för att hon ska komma ihåg hur hon ska gå i det kommandot. Kedjade även ihop alla tre ställningar då jag tidigare haft problem med att hon är jättetaggad inför första kommandot och kopplar sedan av när belöningen inte kommer.

    Inkallning
    Övade på stoppen i ställande. Snyggt!

    Fjärren
    Snabba uppsättanden från första kommandot på långt avstånd - snyggt! Sitt till stå - snyggt! Hon är duktig på fjärren, behöver i princip bibehålla det och checka att hon behåller hastighet och teknik.

  2. Bess
    Fritt följ
    Går väldigt bra framåt i momentet. Hon har börjat förstå att hon ska gå fram ett steg när jag går fram ett steg men jag hjälper henne fortfarande med godis i handen så att hon sätter sig utan att komma ur position. Belönar henne även nu genom att klappa henne på bröstet för att uppmuntra henne att sitta kvar i position även efter att vi tagit vårt steg framåt så att hon inte bara hoppar ur position så att hon istället kopplar av och sitter kvar. Flyttar baken bra i vändningar, behöver påbörja träningen utav sidförflyttningar och öva mer på bakdelskontroll.

    Kajsa
    Hon har börjat träna i grupp 2 och tog privat hjälp utav Josefine Bengtsson idag med några moment som ingår i gruppen för att påbörja deras träning och förberda sig lite inför tisdag då gruppen tränar. De övade på ordet kontakt, gå vid sidan och sitt kvar. Går jättebra men det brister i koncentrationen så Kajsa och jag ska börja öva på mer röriga platser för att öva på störning och koncentration. Bess är ung så det är inte konstigt att hon vill ha koll och vara med på all rörelse som är i området men det är också något man behöver träna på.

  3. Fidji
    Fritt följ
    Ingångar och ett steg framåt samt vändningar. Hon verkar ha väldigt lätt för sig att förflytta baken med hjälp utav min godishand vilket är väldigt positivt eftersom då blir det enklare för mig att lära in svängar. Övar även på att hon ska sitta kvar i positionen genom att till exempel ta upp min godishand och sänka ned den igen för att enbart belöna att hon sitter kvar och söker min kontakt. Detta för att hon inte ska bli allt för låst på min hand.

    Kontakt
    Övade idag in ordet "lyssna" för att lära in kontakt. Gick väldigt snabbt för henne att förstå och hon blev så ivrig så att hon gärna hoppade upp på mig med framtassarna på mitt bröst och tryckte nosen i ansiktet på mig. Haha lite gulligt!

    Sitt
    Hon har blivit väldigt duktig på detta, sätter sig så fort inget händer och får belöning. Varje gång hon sätter sig ned så säger jag "sitt". När jag ser att hon har attityden inne har jag börjat säga "sitt" eftersom hon då sätter sig ned, detta för att utveckla kommandot. Strålande! Kanske dags att börja lära in ligg? Sitt kvar går jag dock inte in på, blir för svårt för henne eftersom det kräver koncentration vilket hon inte har. Händer mycket hela tiden så när hon väl är koncentrerad på mig och vill göra saker med mig behöver hon mitt stöd. Då kan jag inte kräva något mer. Hon är ändå fortfarande liten.

Fidji och Kippan
 
Har gått två promenader med Kippan och Fidji, vilket blir väldigt snabba promenader där jag märker att hon har tendens att följa Kippan mer än mig. Så jag försöker att skilja på promenader med och utan Kippan så att hon även lär sig att följa mig. Hade bland annat en promenad med Kippan idag som inte blev så bra. Hon fokuserade på Kippan, tappade bort henne då Kippan springer för fort och missade därmed vart jag och Krister gick så hon gick vilse och sprang tillbaka till bilen. Hittade henne där och tog med henne tillbaka. Det var lite väl nervöst för mig! Så jag behöver ha lite koll på det när Kippan är med. När jag går med Fidji själv går det mycket bättre eftersom då håller hon sig betydligt närmre mig och har bättre koll på mig som går långsamt vilket gör det enklare för henne att följa med.
 

Fidji vallar mamma Kippan
 
Det har blivit mycket miljöträning för Fidji. Hon har fått träna på klubben och tillsammans med några utav mina vänner samt upptäckt cyklister, bilar mm. Känns bra. Men det är så mycket mer hon inte har fått sätt ännu i livet! Tur att hon blivit van med att vara kopplad, det gör att jag kan ta med henne till flera platser men ändå ha en säkerhetslina på då hon lika gärna kan följa efter andra och komma ifrån mig utan att mena det. Använder Uno's (Kajsas katt) sele på Fidji vilket passar jättebra! Uno behöver den trots allt inte då han blev utekatt till slut fast Kajsa från början bara ville ha honom som innekatt, men det ville inte Uno så planerna blev ändrade. Till min fördel för det är måttligt kul att köpa sele som bara passar en stund i hennes liv. Har en sele till som Trulsa hade, men den behöver hon växa i sig så kattselen passar perfa fram tills dess. För även ifall hon går med mig i koppel så betyder det inte att hon kan satsa framåt och sedan upptäcka att kopplet tar slut vilket leder till ett litet ryck. Så hellre sele än halsband där. Selen är svart med vita stjärnor på så den syns knappt heller, den är på i bilden ovan. Kollar ni nogrannt så ser ni den på hennes rygg vid manken. Haha.

Lydnadsträning + bilder på F-kullen

Borderness Fanetta
 
Sitt är ett väldigt klassisk moment man börjar med små valpar och frågan är varför det är så viktigt redan ifrån starten? Ja, det kan man undra. För min del är det viktigt eftersom fria följer innehåller väldigt mycket sitt och ifall hunden lär sig att sätta sig så har starten för fria följet redan startat. Tänk er till exempel i starten för fria följet. Ingångar. Då leder jag in hunden och i position vill jag att hunden sätter sig ned. Har hunden då nära till sitt så är ingångarna redan en bra bit på vägen klar för det enda jag behöver göra då är att leda in. Sedan har jag en ingång där hunden sätter sig vid min sidan. När jag sedan övar på position och att följa min vänstra fot så vill jag öva på att hunden följer det benet med hjälp av min hand som jag har godis i. När jag stannar vill jag att hunden har nära till sitt och sätter sig ned. Vilket gör att hälften av vägen är vunnen så att jag enbart i det momentet behöver koncentrera mig på att hunden går med mig i det steget jag tar och själv sätter sig ned när jag stannar.
 

Borderness Fight
 
Så i fria följet just nu har jag tre övningar.
  1. Ingångar
  2. Lära sig att resa sig upp och gå med mig när jag rör mitt vänstra ben ett steg framåt eller bara rör det framåt lite.
  3. Svängar, sidförflyttningar mm. De vill säga lära sig grundrörelserna som finns i fria följet. Dock inte backa då hon inte har koll på baken än.
Detta går jättebra med hjälp av godis i handen! Målet är att i framtiden kunna avveckla ifrån godis och få henne att förstå att det är mitt ben hon ska följa. Rör jag det benet ska hon resa sig upp och vara beredd på att gå åt något håll efter mitt ben.
 

Borderness Fight

Apportering med metall gör jag genom att låta henne leka med metallen bara för att checka så att hon inte har något emot att bita och bära den. Annorlunda material så lite i förebyggande syfte. Trä apporten övade jag på igår genom att leka lite med den för att få henne att bita i den. Då fick hon godis. Vet inte hur mycket hon förstod utav övningen men kul var det tyckte Fidji!
 

Borderness Fly

Redan nu tycker jag att Fidji har börjat förstå sig på sitt namn och kommer till 100% när jag ropar Fidji eftersom det har hon helt kopplat till mat. Men samtidigt som ropar jag aldrig när hon är upptagen i något för att hon aldrig ska misslyckas.
 

Borderness Fanetta

Kippan övade jag vittring och apportering med dirigering. Dirigeringen gick utan några problem, hon har helt förstått att det håll jag kollar på är det håll jag kommer att kommendera henne åt. Vittringen var osäker första gången men sedan var hon helt på det klara vilken pinne hon skulle ta. När hon blir osäker tar hon ingen pinne, vilket jag föredrar eftersom jag har haft problem med att hon tar första bästa av ren iver.
 

Borderness Fight

Igår fick Kippan hämta får när det var bäcksvart ute. Det var svårt! Tog ett tag innan hon hittade dem men fåren kom! Dock lite springiga, troligtvis eftersom de säkert hade svårt att se hunden. Övade på det Nina sagt åt mig att göra när fåren sedan var vid mig och det gick jättebra! Ska öva det även idag när det är ljust så jag kan starta lite bättre, var nog i efterhand dumt att skicka ut Kippan eftersom hon fick fel attityd vilket var den jag skulle arbeta med. Nåväl, lätt att säga i efterhand.
 

Kippan, Amber och Fidji

Var på klubben och tränade igår med Kippan och Fidji. Hade sällskap utav Josefine och Amber. Alla hundarna var jätteduktiga! Så snart hoppas jag på att se Josefine och Amber ute på tävlingsbanan igen i lydnad. Kippan måste enligt regler vänta och Fidji, jag min lilla bebis har låång väg att gå innan hon ens ska tänka tävling. Just nu ska vi bara ha kul och lära oss roliga saker!
 

Borderness Fast N' Furious, "Fidji"

Enligt mig är Fidji väldigt enkel och snäll valp att arbeta med. Arbetsvillig, följsam, lekfull, lättlärd... Men det problem som jag ser med henne är att hon måste lära sig att koppla av. Övar varje dag med att jag håller henne, ser på tv och hon kämpar sig flåsig i 15-30 minuter innan hon somnar och kopplar av. Visst kan hon lägga sig ned och sova själv ifall det är lugnt i huset men är det livligt så somnar hon aldrig vilket gör att jag behöver öva på att hålla henne. När jag håller henne ska hon koppla det till att nu kopplar vi av, nu ska vi bara mysa. Vilket hon inte alls samtycker om! Problem som problem kanske vissa tycker då, men för mig är det ett problem fram tills hon kopplar av. Det behöver hon, inte bara gasen i botten.
 

Kippan och Fidji

Så får vi inte glömma min träning med Bess! Tränar ju henne lite i lydnad och har arbetat på framför allt apportering och fritt följ. Båda momenten går positivt framåt. Hon har nu börjat lära sig att lämna saker i byteshandel vilket är ett stort framsteg eftersom innan hade jag bara kommit så långt att hon kunde avlämna metallapporten men inget annat då hon naturligt inte hämtar eller lämnar saker. Men nu är det som om hon mognat och gör det gärna. Vilket är ett väldigt stort framsteg för henne! I fria följet har vi börjat lägga in kontaktövningar och börjar mata av lite, bara vid första steget att inte behöva godishanden. Utan den får hon när det är dags att stanna och sätta sig ned. Detta bara för att hon ska koppla att hon ska resa sig upp och röra sig när jag rör mitt ben. Jättefint! Hon är jätteduktig på detta! Har även börjat belöna henne genom att klappa henne på bröstet så att hon stannar kvar i fotpositionen mellan varje halt istället för att flyga upp och slänga sig framför mig. Just för att det är i positionen jag vill ha henne i och det är där hon får belöning. Men slänger hon sig upp eller framför mig så ignorerar jag detta, hon är glad. Det är inget att sura över - eller hur? Haha.
 
Bilderna på Kippan, Fidji och Amber är tagna utav mig. Resten av bilderna är lånade utav hundarnas ägare. Tycker det är lite kul för er som följer bloggen att se utvecklingen och bilder på resten utav kullsyskonen i F-kullen. Har läst bland annat att Fight gått sitt första bebis-spår, Fly har gått med när Ann lagt spår och Fanetta gör roliga aktiviteter med matte som godissök. Väldigt roligt att kunna följa allihopa! Här är man faktiskt frälst över facebook som gör att man hela tiden blir uppdaterad på ett sätt man inte blir av enbart mejlkontakt!

Valparna har flyttat

Ja, nu är valptiden över. Gud så fort det har gått! Känns som igår Kippan blev parad och nu är valparna redan i sina nya hem. Ska bli så spännande att se vad det blir av dem, hoppas det går åt något gott! Fidji och Fight flyttade under fredagen medan de andra två (Fanetta och Fly) flyttade under lördagen. Ingen har klagat hittills och bilder har jag hittat på dem som jag tänkte dela mig utav. Dessa är fotograferade utav sina ägare så ingen credits till min nu.
 
Fidji har hos mig varit på promenad i skogen med mig och Ebba, Kippan fick träna lydnad och gå promenad själv med mig innan. Känns viktigt att Fidji lär sig att följa mig och inte Kippan så jag försöker att sära dessa två så gott det går. Har även börjat lära in kommandon Fidji, sitt och loss. Sitt shejpar jag fram med godis och lek. Fidji säger jag enbart i samband med godis och mat (hittills, ska övergå framöver mer och mer till lek), vilket hon lärde sig väldigt fort så säger jag hennes namn nu så kommer hon direkt för att få en köttbit, ostbåge, spagetti eller kanske bara en skål med hundmat. Hennes tjatnamn är Clownen så enbart jag får säga Fidji till henne i samband med träningen, detta är för att få som störst reaktion till hennes namn och snabb inkallning då Fidji innebär "kom hit på en gång" medan Clownen är lite slappare mer för att kalla för uppmärksamhet och ge henne något namn då folk uppenbarligen har tenden att behöva ett namn. Bess heter ju ännu "Valpen" så Clownen får stanna som namn för min. Loss är enkelt att träna, varje gång hon sitter fast i något säga "loss" och byta ut med en godis. Så den träningen kommer automatiskt. 
 
Buren använder hon sig gärna utav när hon är trött. Är hon inte trött så har Kippan och jag löst det så att Kippan lägger sig i buren med Fidji efter morgonmaten och morgonrastningen ifall matte vill sova lite längre än till 7. Då följer Fidji mammas motto och somnar med henne. Inför läggdags under kvällen/natten, ifall hon inte vill sova, så ligger matte/jag i hundburen med Fidji och nattar henne tills hon somnar. Det går jättebra! Sedan smyger jag mig ut ur buren och lägger mig i sängen. Hon kan vakna men det gör inget för då är hon redan trött och har inget emot buren sådär. Vad gör man inte för valparna?
 
Hon har haft koppel på vid ett tillfälle och det var när vi skulle träffa några vänner ute i Sigtuna, där vågade jag inte ha henne lös. Detta tyckte hon var ytterst skumt då hon helt plötsligt fick begränsad rörelse. Vi stod stilla och pratade så övingen blev enkel för henne, även ifall hon var missnöjd över behandlingen. Igår åkte vi till Mc'Donalds i en varm bil så jag höll i henne och vevade ned rutan lite. Det må jag säga tyckte hon var spännande! Bilar åkte förbi, det lät konstigt, öronen började fladdra när hon tog ut huvudet för mycket, det blev blåsigt... men samtidigt kallt, svalt och fläktande!
 
Något som vi ska öva på är att åka till tågstationen. Kippan, Fidji och jag ska sitta där och se när tågen passerar och stannar så att det blir en naturlig miljö för henne. När hon blir lite äldre tänkte jag även att vi ska åka tåg, tunnelbana och buss några gånger i veckan så att hon lär sig. Lite annorlunda värld det där att åka kommunalt för hundarna, men värdefull upplevelse tror jag för hundarna.
 
Borderness Fly
 

Borderness Fight


Borderness Fight


Borderness Fight


Borderness Fight


Borderness Fight


Borderness Fight


Borderness Fanetta


Borderness Fanetta


Borderness Fanetta


Borderness Fanetta


Borderness Fanetta

Dombäcks Lot & Nina Melin

Idag var jag på besök hos Nina Melin och hälsade på henne och alla hundarna. Träffade bland annat Lot, som är pappa till Kippans valpar, några utav hans avkommor och barnbarn. Så fick se flera olika hundar av olika generationer och kombinationer till honom. Vilket var väldigt roligt! Har fått lite frågor angående Lots storlek och enligt mig är han ungefär lika stor som Kippan men självklart manligare i modellen. Inget utöver hans beskrivning anser jag sticka ut eller saknas efter det här besöket, inte minst hans odödliga arbetslust! 
 
Nina testade även att valla lite med Kippan och berättade att hon är tuffare i psyket än vad jag tidigare kanske trott eftersom Nina kunde med rösten få henne att skärpa sig utan att avvika ifrån fåren. Så plötsligt fick jag se en väldigt fin sida som dessa magiker till duktiga vallhundmänniskor lyckas ta fram hos Kippan. Vilket igen fick ned mina fötter till marken om att jag har en låång väg att gå innan jag ens får någon susning om vad detta med vallning är och hur det utförs. Men jag fick väldigt goda tips om hur jag ska göra bara för att få henne in i hagen med "rätt" attityd, tips som är mest centrerade runt mig som förare då problemet inte precis ligger hos Kippan utan mest hos mig. Fåren hemma ska snart flytta tillbaka men lite tid kvar har jag på mig att öva mig själv på. Hon tyckte även att det skulle vara värdefullt att släppa Fidji på får innan 1 års ålder så jag måste leta upp någon duktig instruktör som kan tänka sig att hjälpa mig med detta. Hon hinner trots allt bli närmre 1 år fram till nästa sommar. 
 
Här är lite bilder som jag tog på Lot när Nina visade upp vad han kunde. Guud vilken duktig hund och vad rolig han var som lärde sig övningarna så snabbt och utförde dem igen utan hjälp! Det var väldigt häftigt och lustigt att se. 
 

Fiske & hundbus

Ikväll så åkte jag, Krister, Christina, Simon och hundarna (inte småttingarna) till Rullsand för att fiska. Jag som valde att inte fiska tog istället med mig kameran och fotograferade hundarna. Alltid roligt att fotografera hundar som leker ute på stranden i fart och fläkt!
 
Blev dock lite orolig över Kippan. Sist vi var på Rullsand så svullnade hon upp på vänster bak (inte öm och haltar ej) efter all lek vilket försvann dagen efter. Idag upptäckte jag samma sak ganska fort (sist upptäckte jag det när vi väl var hemma) och bad henne att ligga stilla. 10 minuter senare så var svullnaden borta. Så jag undrar lite vad det där är. Ringde veterinär om rådgivning och de ville självklart att jag ska åka in men vet inte riktigt vad de ska göra åt saken då hon inte är svullen längre eller reagerar. Så jag ska försöka hålla henne borta ifrån tokrus och hundbus i kanske två veckor och se sedan vad som händer. Däremot får hon fortfarande gå lös och träna snabba moment eftersom hon inte svullnar upp på det. Men ska avvakta lite med cykling och andra fysövningar. Det som jag tycker är mest skumt är att svullnaden försvinner så fort. Att det inte ömmar och att hon inte haltar behöver inte stämma, har en envis kärring till hund som inte visar smärta mer än nödvänding så det är svårt att veta vad/hur hon känner. 
 
Men tillbaka till bilder! Varning för bildbomb! Det är på Kippan, Miloo II (Kippan mamma), Hanni (Kippans halvsyster, samma mamma) och Gunni (Kippans halvsyster, samma mamma). Ser ni någon likhet? 
 

Miloo & Kippan

- Oh, shit! Fick jag inte göra så?


Kippan


Kippan


Kippan


Hanni, Kippan & Miloo


Hanni, Miloo & Kippan


Miloo


Gunni, Hanni & Miloo


Kippan & Hanni

- Kom igen nu, Hanni!


Hanni, Miloo, Gunni & Kippan


Hanni, Miloo & Kippan


Kippan, Hanni & Miloo


Miloo


Miloo & Kippan (mor & dotter)


Gunni


Miloo


Gunni


Gunni


Gunni


Kippan, Hanni & Miloo


Hanni & Miloo

Miloo & Kippan


Kippan med hennes fina ögon


Gunni


Hanni


Miloo

Vad ska det bli av dessa monster?

Ja, det kan man ställa sig när man vågar sig in i köket utan skor med fyra monster som sätter sig fast i fötter och ben på en vilket gör både ont och förhindrar att man försöker gå. När man väl är duktig och sätter på sig skor så har de lärt sig vart hälsenan sitter och att skosnören är otroligt roliga att bita/dra i. Till och med Kippan föredrar att sitta högt på t ex en stol för att slippa de svart/vita monsterna som numera inte bara biter sig fast i spenarna utan snarare i allt de får tag i! När det inte finns någon annan levande varelse att bita i så går de till attack mot varandra vilket leder till att de skriker av smärta för att sedan bli lite förbannade och ge tillbaka med dubbla dos. Tidningarna som man placerar så fint på golvet ligger efter en liten stund längst kanterna då valparna behöver plats till sin racing-bana. Tyvärr, men de han redan lärt sig att tigga när det är dags att laga mat. MEN de sitter inte fint och inväntar maten utan de hoppar upp längst ens ben så långbyxor rekommenderas ifall man vill ha kvar skinnet på sina ben! Att gosa med dem fungerar bäst ifall man håller en i taget i luften med benen fria så de kan springa medan man myser med ansiktet mot deras ryggar så blir det inte allt för spralligt. Men äsch, de är nog som alla andra valpar! Enligt Christina så väsnas de i alla fall inte mer än normalt. 
 
Vad ska dessa valpköpare skapa utav dessa då? Jo, vad jag förstår ska de hålla på med framför allt lydnad och bruks. Själv blir det lydnad och någon bruksgren (sök - knepigt med grupp, spår - nja, rapport - varför inte?) som ska ligga i fokus. Hoppas även på att vi hyr får nästa sommar också, i sådana fall ska vi göra ett ryck i vallningen också. Så ska jag försöka hålla mitt fokus på dessa saker och inte slänga runt mig allt för mycket mellan grenarna som jag gjort med Kippan. Är lite inne på rapport, vore kul men lär testa på spår och se hur hon nappar på det. Upptäcks någon spårtalang där så får jag helt enkelt böja på min envishet att inte spåra. 

Nu är det bestämt!

Borderness Fast N' Furious, "Fidji"


Borderness Fight, "Fight"
 

Borderness Fanetta, "Fanetta"
 

Borderness Fly, "Fly"

Övriga bilder

6 veckor och 5 dagar
 

Mamma Kippan


Tiken & Clownen


Clownen & Tiken


Clownen sitter fast i Kippans ben


Hanen & Kippan

Clownen

6 veckor och 5 dagar
 









Samma här som med Kiwi, brist på bilder då hon mest hängde i benen på mig. 

Kiwi

6 veckor och 5 dagar
 

Har lite brist med bilder på Kiwi då han mest hängde mig i benen.

Tiken

6 veckor och 5 dagar
 





Snygg hållning! Behåll detta till fria följet.








Hanen

6 veckor och 5 dagar
 





Vallhunden smyger på grannens hund








Såå himla söt!

RSS 2.0