Badgalen hund...



Hur badgalen är din hund? Såhär galen är min...
Kippan älskar att bada. Så fort vi ska ut på lunchen så ser man väldigt tydligt vart hon styr sina steg.

Mycket träning

Ja idag har det verkligen varit fullt upp med träning för Kippan och mig. Både fysiskt och psykiskt.

Först lydnadsträning under lunchrasten på en parkeringsplats som inte är asfalterad utan lite mer utav en grusplan för mig. Där övade jag på mitt nya stopp i inkallningen för läggandet. Brukar ju få kommentar på att hon inte är lika snabb på att lägga sig som ställa sig, därför försöker jag träna om det stoppet så det också blir perfekt. Sedan övade jag dumrutan för att se att hon håller ut under hela momentet istället för att lägga av när belöningen inte kommer efter varje stopp. Det fungerade faktiskt bra! Sedan övade jag lite fritt följ under språng för att checka att hon hänger med mig under svängarna utan att vingla ut ur position. Hon är lättlärd så ganska fort hajade hon vad jag var ute efter.

Sedan fick hon simma i en halvtimme innan vi gick tillbaka till hundstallet. Lunchrasten varar ändå inte för alltid. Nöjd var hon i alla fall när jag lämnade henne.

17:22 stannade tåget vid Rosersbergs tågstation där vi hoppade av, cyklade hem och väl hemma åkte vi direkt till Märsta-Sigtuna BK med Anna och Sol för att träna lydnad. Där övade vi på på hela elit programmet. Märkte att Kippan fortfarande var lite trött i huvudet efter att jag pysslat i detaljerna med hälften av alla momenten men kände att jag ville pressa henne lite så vi får öva på uthålligheten även i hjärnaktivitet. Så istället för att hålla farten i alla momenten koncentrerade jag mig på teknikerna och att hon gör som jag säger fast hon börjar bli psykiskt trött, kämpar liksom vidare. Hon var jätteduktig! När jag övat hela elitprogrammet så åkte vi ned till centrum för att köpa lite hamburgerbröd till middagen.

När jag kom hem igen så hann jag inte äta, inte Kippan heller utan direkt hämtade min vän Josefine upp mig eftersom hon ville ha träningssällskap medan hon tränade i Väsby. Så jag hänkade på och Kippan, ja hon följer alltid med. Trogen vän det där! Innan hon skulle visa upp ettans lydnadsprogram för mig med sin hund Amber så skulle hon först lägga ut två viltspårsspår med blod och dra på rådjursklöv. När Kippan såg förberederlserna så blev hon alldeles till sig och Josefine undrade ifall jag inte skulle lägga ett spår till henne också? Så det gjorde jag. Efter att Josefine sedan kört sitt lydnadspass så släppte jag Kippan på spåret och i lugn takt följde det tills hon hittade klöven i slutet av spåret. Och vilken vinst det var för henne! Hur stolt som helst! Själv tycker jag att det var väldigt spännande att köra viltspår, de var något nytt för mig.

Slutligen innan vi åkte hem så fick hundarna springa med varandra när de lekte. Sedan åkte vi hem, åt och sov. Som sagt. Låång dag!

Lydnadstävling

Idag åkte jag till Danderyd-Täby BK för att tävla lydnadklass ELIT med Kippan. Men också för att kolla på vår vän Josefine Bengtsson när hon debuterade officiellt med sin blandras Amber i lydnadklass I. Eller blandras och blandras. 98% rottweiler och 2% dobermann. Kalla det så mycket blandras som du vill, jag kallar henne rottweiler.

Det gick väll sådär för dem. Men för att vara debut och hur okoncentrerad Amber var så gick det bra! Tredjepris och sjunde placering. Betyg på allt utom linförigheten som inte gick att få högre än 0 på eftersom hon helt enkelt inte riktigt var hemma idag. Hon gjorde det matte bad henne om men var liksom ändå inte hemma utan mer koncentrerad och fundersam på vart hon kommit och vad som hände runtomkring. Så när Josefine gick rakt fram så höll hon god position, men när hon svängde fortsatte Amber i samma takt framåt. Lite synd, men tror nog att vi alla vet hur det är att tävla med en hund som inte har alla fåren hemma. Mest glad över att den ändå lyder och plockar hem poäng! Nästa gång blir det dock andra bullar. Då ska hon slå sina poäng och få mer än 0 på linförigheten, det är hennes nästa mål! Och missnöjd ska hon inte vara idag för det moment hon var mest orolig för (platsliggningen) fick hon faktiskt en 10 på. Så hon uppnådde faktiskt dagens mål!

Hur gick det för oss då? He-he. Ja vi körde som vanligt med skatten upp i halsen och med mycket glädje. Hellre gult kort än robotar på lydnadsbanan! För vi har bokstavligen kul ute på banan!

Lite snabb summering då så är jag väldigt nöjd över min hund. Det var kokhett ute när vi körde sådär runt 12:00 på dagen och Kippan höll god takt ändå med galopp genom hela banan. De svårare momenten vi övat mest på plockade hon hem fina betyg på medan momenten vi tyckt sitta bra och tränat mindre på gick sämre bra idag. Men så hände lite missar på grund av missförstånd också.

Sittande i grupp gick enligt mig bra. Nosade något, vilket hon kan göra, men inget värre brott än så. Gruppen var även lugn så det kändes tryggt. Platsliggningen var lite mer orolig och tveksam för först ville hon inte lägga sig direkt och sedan när vi kom tillbaka visade det sig att schäfern bredvid rest sig upp. Så kan det gå men uppskattade verkligen inte att ägaren till denne morrade och lät otrevlig på rösten när vi andra gick tillbaka till våra hundar. Såg verkligen hur Kippan tryckte ihop sig och tog emot kritiken. Så det tyckte jag verkligen var respektlöst av den andra ägaren fast jag samtidigt kan förstå att hon vill visa att hon blir missnöjd på sin hund som vad jag förstår förstått att den kan resa sig utan problem på tävling.

Fria följet tyckte jag kändes jättebra! Lite seg de första meterna och satt sig lite snett där i början men sen tycker jag hon taggade igång sig och gick riktigt bra! Kändes som om hon var riktigt med mig och hade kul, så det var trevligt att visa upp som start på vårt program. Haha. Dumrutan är dock årets utveckling! Lite loj under ställandet men taggade igång sig igen de andra övergångarna så där fick vi rekord betyg för i år! Riktigt nöjd!

Inkallningen blev ett stort missförstånd. Hon var fullt redo på att det var dags för inkallning men så rör jag mig längst borta då jag inte såg markeringarna så Kippan undrade självklart jag sjutton jag höll på med. Vilket gjorde att när jag kommenderade henne att stanna så hoppade hon likt en hare då hon inte riktigt var redo på att jag skulle kommendera henne något och hade liksom missat mitt kommando redo att ta det igen i farten. Mitt fel! Kändes dock bättre att vända om sedan till rutan. För den blev klockren! Äntligen även med ett korrekt avslut!

Även apporteringen är något att hurra för! Den har sakta blivit bättre och bättre. Idag galopperade hon självsäkert ut och in med apporten trots den stekande värmen så det kändes jättebra! Metallen gick dock åt helsike. Allt gick bra tills hon kom med apporten till mig och spottade ut den. Vet inte varför hon gör så. Det händer bara på tävling! Från 10 till 5. Så himla onödigt Kippan! Vet inte hur jag ska träna detta. Testade efter sista ekipaget att låna samma metall igen och hoppa. Då gick det perfekt. Varför???

Vad hon höll på med under vittringen vet jag inte heller. Letade efter pinnen, hittade den och nosade på marken. När hon var klar med marken tog hon snabbt pinnen och travade in med den till mig. Alltså, du kan inte ta sådana avbrott i momentet Kippan fast du redan avgjort vilken pinne du ska ta!! Tror hon börjar bli säker på det här momentet nu. Undra ifall jag kan börja pressa henne lite att springa dit? Fjärren gick sådär. Nosade när jag gick bort, satt sig inte på första kommandot men blev snabbare mot slutet i övergångarna. Skyller på värmen faktiskt. Dock inte angående nosandet, det är bara ohytt utav henne!

 


 

Sittande i grupp: 9 - nosar ngt
Platsliggning: 9 - dk
Fritt följ: 9 - ss, stöter i föraren, släpper ngt i sväng språng, bra tempo växlingar
Dumrutan: 9,5 - bra ställande, bra sitt, nosar ngt, bra läggande
Inkallande: 6 - dk
Rutan: 10 - jättebra!
Apportering: 10 - bra!
Metall: 5 - släpper föremålet, dk
Vittring: 7 - tugg, stannar upp
Fjärrdirigering: 8 - nosar, rör sig bakåt


SUMMA: 262,5 poäng - 1:a, 1-pris
Domare: Camilla Berg


Bilder från dagens tävling: http://s825.photobucket.com/albums/zz179/TQ-WW/Melviona/


RSS 2.0