Lydnadsplanering

Nej nu måste jag sätta upp en liten planering här tycker jag så jag får någon sorts struktur i min träning. Så jag ska utvärdera och komma fram till hur jag ska utveckla momenten för att nå 10an.

  • PLATSLIGGNING: Ska börjar träna in "deck" på sidan av med målsättning att sätta in det i praktiken i framtiden för att få henne att ligga ytterst stilla med huvudet. Vill inte få neddrag på grund av att hon kollar runt. Kan träna platsliggning som vanligt under tiden med Erika och Spock.

  • SITTANDE I GRUPP: Utveckla "kontakt" under längre stunder och utveckla det så att hon håller den även när jag är dold.

  • FRITT FÖLJ: Hon är ytterst bra på korta sträckor och svängar. Måste öva mer på uthållighet och raka "tråkiga" sträckor.

  • DUMRUTAN: Träna den nya varianten och bekanta oss med den.

  • INK. M. STÄLLANDE & LÄGGANDE: Ska lägga in vårt nya läggandet i momentet.

  • RUTAN: Öva på ingångarna genom att använda min hand som target varierat med att kasta en boll framför mig den sista metern hon kommer in till mig eller direkt när jag ropar för att bibehålla farten. Ena varianten för att hon ska springa fort till mig hela vägen, andra för rivstart redan i början. Targeten för att hon ska söka sig självmant in vid min sida. Ska även börja shejpa in rutan igen för att komma ifrån kommandot "rutan" och uppfräsha hennes minne om vart hon ska. För att variera kan jag ha en liten godisask i rutan som hon kan äta ur eller så kastar jag en boll till henne när hon springer rätt.

  • APPORTERING M. DIR.: Öva på höger och vänster i en del. Snabba ingångar i en del där jag kastar boll i samma sekund som hon har apportbocken för att få rivstarter varierat med kasta boll precis när hon är någon meter framför mig för att bibehålla farten in till mig.

  • METALL APPORTERING M. HOPP: Använda så många apportbockar jag kan låna av andra för att hon inte ska agera som hon gjort förra året på tävlingens apportbockar (äcklig och spottar ut).

  • VITTRING: Be människor som jag hittar att lägga ut pinnarna. Så fort jag känner att hon börjar bli säker ska jag lägga in farten. Men anser inte att hon är säker än.

  • FJÄRRDIRIGERING: Öva på långa avstånd men med samma intensivitet som hon har.

Målet för i år är att slå förra årets poäng med högre poäng! Men har satt upp delmål också:
  1. Vittringen känns säker
  2. Metallapporten ska inte vara något problem, trots att den luktar gammal hund
  3. Håller genom hela fria följet
  4. Fina ingångar i inkallningen från rutan
  5. Koncentrerad genom hela dumrutan-momentet

Sen hur det går, det är en annan sak. Men man måste ha mål! Nu måste jag bara planera in träningen i min vardar. Studerar på högskola nu och ska göra det i fyra år, så tid för träning kan jag allt klämma in mellan studierna! Hör gärna av er ifall ni vill följa med någon dag eller två.

Vi kämpar på!

Hemma så försöker jag utvärdera Kippan för att sedan lägga upp en tränningsplan för det kommande året. Lite knepigt när hunden kan allt men ändå inte tycker jag.

Idag så åkte jag till stallet för att rida en häst med Maria och passade på att ta med mig Sol så att hon kunde gå med mig och Klippan på promenad ute på landet. I bilen fick hon sitta fram och under tiden jag red fick hon vara inlåst i en box. Båda sakerna var läskigt men till skillnad ifrån min gaphals så märkte inte ens skoslagarn att Sol var i stallet. Men min hund som satt i sin bur i bilen hörde han allt...

Har ordnat ett nytt "lås" till Kippans bur nu och hoppas att hon inte genomskådar den som förra lösningen.

Under promenaden tränade vi skall, uppletande, fjärr och stoppen i inkallning, allt baserat på vad hundarna bjuder upp till. Vilket gjorde träningen väldigt positiv och rolig!


Promenad

Red vid 9 och promenerar nu med hunden på en timmes promenad. Riktigt mysigt! Passat på att träna stoppen i inkallningen och lite uppletande övningar.

I inkallningen vill jag ha snabba stopp där hon låser benen och glider fram. Vem vill inte ha det? Haha. Ställandet kan hon så det leker vi mest med för att underhålla det. Läggandet däremot arbetar vi med. Så vi kör korta sträckor från ställande position för att markera att snart kommer ligg. Har inte lagt in kommando än utan använder mig utav hjälpmedel som får henne att förstå vad och hur hon ska agera. Det hon ska göra är backa och sen lägga sig. Med mål om att hon slutligen ska trycka ifrån med frambenen för ett snabbt stopp samtidigt som hon lägger sig ned. Går framåt!

Med en otroligt trevlig attityd till träningen så körde jag uppletande övningar, enkla raka på 50m genom att enbart tappa en vante så fick hon springa tillbaka och hämta. Dock såg hon den inte då jag kastade in den i skogen. Det tycker hon är kul!

Blir mer lydnad ikväll. Nu ska jag planera inför träningen!


500:- är för lite

Köpte den här buren för 500:- och lät den vara öppen med stängd baklucka en gång. Nu kan jag inte låsa buren på den sidan längre. Stängde buren och nu har hon bitit sönder spännet på låset som är tänkt att hålla i en krock. Jo tjena att det gör om min hund kan benda det med käkarna!

Får komma på nödlösning... Kanske kan laga buren på något sätt.


Vallningsläger

... typ... Måndag till fredag förra veckan, måndag till torsdag denna vecka på sammanlagt tre olika får flockar. Nyttigt att träna ofta och på olika får så hundarna har fått en ordentligt dos av vallningen nu.

Nu funderar Kippan och jag på lydnad för resten av veckan, om vi inte hittar något ställe att valla på såklart. Det ligger ju ändå på prio ett listan just nu för Kippan och Sol. Kippan ska ju starta VP och Sol IK-1. Anna kör då såklart, jag förstår inte riktigt än. Dock följer jag alltid med och tränar lite för att lära mig själv medan Anna tränar hundarna. Underbart teamwork här!

Börjar dock bli trött på Kippans beteende... Förr kunde jag lägga henne på platsliggning utanför hagen så kunde jag bara kalla in henne när det var hennes tur. Nu är hon den där jobbiga hunden som skäller och har sig i koppel när någon annan än hon får valla.

Men jag måste bara säga: vad underbart det är att valla såhär mycket!


Världens bästa Kippan

Årets lydnadshund, LKL ELIT, 2011 på Knivsta BK blev Borderness Keep Going!


Min älskade Kippan - du är bäst!


RSS 2.0